Анкара предлага Русия да й построи Турски поток

“Южен поток” няма да се строи, ще бъде изпълнен друг проект, чието име ще бъде дадено в най-близко време. Има предложение от турската страна той да бъде наречен “Турски поток”. Това съобщи днес пред журналисти вицепризидентът на Газпром Александър Медведев, цитиран от ТАСС.

По-рано днес бе съобщено, че руското министерство на енергетиката не очаква финансови претенции по междуправителствените споразумения,
сключени за изграждането на “Южен поток”. Това предаде РИА Новости, като се позова на интервю за “Коммерсант” на министъра на енергетиката Александър Новак.

Министърът дава да се разбере, че изявлението на руския президент Владимир Путин в Турция, че проектът “Южен поток” се прекратява и няма да се изпълнява, в никакъв случай не е било моментно хрумване.

“Без съмнение това бе премислено решение, тъй като такива въпроси не могат да се решават спонтанно. Просто вземането на решение зависи и от позицията на другата страна, готова ли е тя да прокарва алтернативен маршрут. Тази тема бе обсъждана на преговорите в Турция”, уточнява Новак пред в. “Комерсант”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.