Вл. Горанов за „Мишо Бирата”: Борисов е предпазил Танов от административен произвол

Членове на създадената вчера временна парламентарна анкетна комисия по казуса „Мишо Бирата” коментираха по съвършено различен, дори по диаметрално противоположен начин казуса, както и необходимостта от създаването на такава комисия и очакванията си за резултатите от нейната работа.

Тези комисии се превръщат в една ритуална работа, по време на всяко заседание председателят на комисията или членове използват парламента като място за брифинг и разказване на цветущи истории. С това предисловие членът на комисията от квотата на ГЕРБ Владислав Горанов (който бе и член на временната комисия за Авиотряд 28) коментира пред БНР новата комисия и прословутия телефонен разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. По думите на Горанов, „разговорът е имал единствена цел да предупреди Танов в годините, в които ние се опитвахме с всички сили да се борим с контрабандата и избягване плащането на акцизи, основната идея на този разговор е да намали административния произвол, който понякога се случва, когато се опитвахме в онези години истерично да гарантираме приходната част на бюджета”. Горанов, който е бивш зам.-министър на финансите от правителството на ГЕРБ си спомни, че „в опит да гарантираме приходната част на бюджета, понякога приходните администрации по това време използваха много ресурс и понякога служителите "пресоляваха манджата".

Според Владислав Горанов ще бъде „много разумно” в тази комисия  да бъде поканен президента Първанов, за да разкаже защо е трябвало да коментира и дали е коментирал нещо с премиера Бойко Борисов, за да можем членовете на комисията да получат информация за всички обстоятелства. Горанов предположи, че нещата ще станат „много елементарни”, ако се окаже, че това е някаква вътрешнопартийна вакханалия в БСП, имайки пред вид, че в телефонния си разговор с шефа на митниците Борисов се позовава на разговор с Първанов, който ходатайствал за Мишо Бирата. "Може човек да търси и такъв мотив на колегите от БСП, които подкрепиха ДПС в инициативата за създаване на тази комисия”, анализира Владислав Горанов.

Събеседник на депутата от ГЕРБ в студиото на БНР бе друг член на комисията – народният представител от левицата Иван Иванов. Който не пропусна да се „хване” за думите на Горанов за административния произвол.

"Част от това, което комисията ще се опита да идентифицира, е именно административният произвол по времето на управлението на ГЕРБ във всяка една посока – един път в посока да удари "неудобните" и от друга страна, да запази и избута встрани тези, които са удобни на властта, и намесата на премиера в тези процеси”, коментира Иван Иванов. Според него казаното от Владислав Горанов на практика е още едно доказателство за нуждата от комисия по казуса „Мишо Бирата”. Иванов определи целта на комисията така: „да идентифицира и осветли процесите на грубо вмешателство на определени лица във функцията на държавните органи” и изрази убеденост, че подобни комисии „чрез разкриване на слабостите в работата на някои държавни органи ще възстановяват доверието в тях”.

За работата на тази родена в спорове комисия говори и друг неин член – Валери Жаблян, депутат от Коалиция за България. В сутрешния блок на ТВ7 народният представител изтъкна, че комисията се създава не, за да се занимава наново с разследване, а за да обърне внимание на българските институции, включително на българския парламент, на един основен акцент и това е въпросът за законността. „Защото от вчерашното обсъждане в парламента се стигна до извода, че основната причина за липсата и на доверие, и на критика към институциите и политическите, и държавните в момента е нарушаването на основни принципи на законността. А този случай (с Мишо Бирата) беше особено характерен”, посочи Жаблянов. Той допълни, че

при управлението на ГЕРБ е имало много случаи, в пълен разрез и с Конституцията, и със законите на страната.

Ние живеехме наистина в една ситуация на един доста голям властови произвол и този властови произвол допълнително нагнети в българското общество, усещането за всепозволеност за властта, каза Жаблянов. И допълни, че според него това усещане за всепозволеност е породило и сегашното напрежение в обществото или поне голяма част от напрежението в момента.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.