Ненчев обеща нов изтребител още догодина

Ще купим нов изтребител за българската армия. В бюджета за следващата година са предвидени пари за първата вноска, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев пред bTV. Той потвърди, че правителството е одобрило подписания от него договор за ремонта в Полша на 6 двигателя за МиГ-29 и сега се очаква парламентът да ратифицира договора.

В коментар на разпространената вчера позиция на руския завод-производител на МиГ-29, че занапред отказва каквато и да е поддръжка на български изтребители, ремонтирани в Полша и няма да поема отговорност за евентуални летателни инциденти, Ненчев заяви: „Не приемам тезата, че Русия ни заплашва заради ремонта на двигателите на Миг-29 в Полша. Искам ясно да се разбере, че всичко, което правя, е продиктувано от факта да защитавам националния интерес. България, като страна по сделката, има пълни гаранции за ремонта от полската държава. България и Полша имат сключен междуправителствен договор. Изгодни са условия за ремонт, а идеята е двете страни да си партнират дългосрочно”.

Всъщност вчера в някои медии се появи информация, че новото полско правителство ще денонсира договора за ремонта на българските самолетни двигатели, заради опасността Русия да преустанови доставката на резервни части за Полша, поради нарушаване на клаузата тези части да бъдат предоставяни на трети страни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.