Индия и Китай се помириха

Индия обяви, че от понеделник изтегля войските си от граничния регион в Хималаите, където през последния месец се стигна до редица сблъсъци с китайски военни.

Напрежението между двете ядрени сили рязко се повиши и дори се стигна до престрелка на границата, завършила с ранени и от двете страни, след като Индия спря изграждането на китайски път в хималайско плато. В района се срещат три граници. Бутан заяви, че няма да вземе страна в конфликта.

„Бързото освобождаване на граничния персонал в района на Доклам е било договорено и е в ход“, се казва в съобщение от индийското външно министерство.

Пекин отговори, че е „доволен“ от решението на Индия да изтегли войниците си от спорния граничен район в Хималаите.

Говорител на китайското външно министерство потвърди, че Делхи изтегля оборудването и частите си от района, докато „китайски войници продължават да патрулират от китайската страна на границата“.

Индийските войници бяха навлезли на китайска територия, за да спрат строежа на стратегически път. Притеснението на Индия беше, че с него Китай ще може бързо да дислоцира големи бойни части в иначе непристъпния регион и да откъсне индийските североизточни провинции.

Днес и двете държави обявиха постигната договореност да се върне старото положение, отпреди началото на кризата, като голяма дипломатическа победа над другата.

Може би е случайно съвпадение, но рязкото покачване на напрежението между Делхи и Пекин започна, след като американският президент Доналд Тръмп посети Индия през юни – вижте във видеото.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.