Кунева благодари на ДПС – подпомогнали носещата конструкция на съдебната реформа

Благодарение на гласовете на ДПС стана възможна предложената основна част от реформата, защото разделянето на ВСС се оказа носещата конструкцията и на промените в Конституцията, и в Закона за съдебната власт. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в сутрешния блок на bTv „Тази сутрин”. Според Кунева, обаче, не трябва да веем партийни байраци, когато става въпрос за съдебната реформа, защото това замърсява средата – “важен е резултатът и той се случи”.

Меглена Кунева призна, че в новия вариант на текстовете за изменения в основния закон не присъстват всички предложения на Реформаторите, но подчерта, че е запазена основната част на предложенията, които са важни, за да може да продължи реформата в избраната посока.

Беше факт, че гласовете само на ГЕРБ и Реформаторския блок нямаше да стигнат. През тези месеци трябваше по-рано да направим стъпките или за търсене на по-голям компромис, или за някаква промяна в позицията, каквато в крайна сметка се случи, посочи Кунева.

Всички въпроси, които се поставиха в 12 без 5, можеше да се предвидят по-рано, призна вицепремиерът. По думите й обаче няма изкривяване в основната идея на съдебната реформа.

Тя заяви още, че амбицията й е между първо и второ четене да се върне явното гласуване във ВСС. Бих работила в тази посока, отбеляза вицепремиерът.

Трябва да кажем без кое не можем, къде минава линията, от която няма как да се отстъпи, а останалото да бъде предмет на дебати, да има повече време и да убедим хората в Народното събрание, че ние имаме право, допълни Кунева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.