Министерството на икономиката изкупува кредитите на “Дунарит”

Министерството на икономиката започва активно дейност за придобиване на дружеството “Дунарит”. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти, цитиран от news.bg. Той добави, че в момента се работи за изкупуване на всички кредити на дружеството с цел да не се поиска процедура по несъстоятелност или да не се започне продажба на активи.

“Основната ни цел е да се запази работата и дейността на завода и запазване на работниците, което гарантирам прд вас, че ще се случи”, увери Караниколов. По думите му това е извънредна мярка, отнасяща се само до “Дунарит” и тежкото състояние, в което е в момента дружеството.

Проблемът на “Дунарит” идва от КТБ, каза министърът на икономиката. Относно финансовите ресурси Караниколов заяви, че дружествата към министерството на икономиката, са финанасово обезпечни и са на печалба. По думите му “Дунарит” към момента работи изключително добре и не се налага такава подкрепа.

Проблем би било, ако евентуално започнат делата, които са по кредитите и изпълнителни производства – да започнат да се продават машини и съоръжения. “Няма да го допуснем”, заяви Караниколов.

“Ще направим всичко възможно да придобием това дружество, но си има процедури, на които абсолютно всеки може да се яви и съответно може да закупи това дружество. Въпросът е да гарантираме бъдещето на дружеството. Аз съм сигурен, че през министерството на икономиката и като принципал министерството ще гарантира запазване на дружеството”, добави министърът.

Караниколов заяви, че са се срещнали със синдикатите и с управителя на “Дунарит”. Тяхното мнение и позиция е, че трябва да се направи всичко, за да се запазят работните места и дейността на дружеството.

На въпрос с кои по-големи кредитори се преговаря, Караниколов отговори че се работи с абсолютно всички. Относно какви по-конкретни стъпки са предприети министърът заяви, че към момента с изкупуване на кредитите, за да не се стигне до процедура по несъстоятелност или изкупуване на активите на “Дунарит”. Около 67 млн. лв са дълговете, които са изискуеми, уточни той.

Имаме уверение, че няма да се предприемат действия по отнемане на лиценза, допълни Караниколов. По думите му една от молбите му на днешната среща с управителя на дружеството е да даде възможност да бъде назначен прокурист с пълни права, което ще спре процедурата по отнемане на лиценза.На въпрос колко вземания са изкупени и на каква цена Караниколов посочи, че става въпрос за 40млн.лв.

Караниколов припомни, че към момента управителните органи на “Дунарит” имат повдигнато обвинение, което съгласно българското законодателство, е дало основание да се предприемат действия за отнемане на лиценза за производство. Според Караниколов това би довело до много тежко състояние за дружеството и за целия военнопромишлен комплекс в България.

Въпреки че от управителният орган са подали молба за освобождаване, те не могат да бъдат освободени, защото има обжалване, допълни министърът на икономиката.

“От 24 август има определение на съда, което отказва увеличаването на капитала, тоест новите акционери там не могат да влязат и съответно не могат да се предприемат действия за освобождаване на управителния орган”, уточни Караниколов. В такъв случай министерството на вътрешните работи действа в обвързана компетентност и трябва да предприемат действия за отнемане на лиценза за производство, каза още министърът. По думите на Караниколов това е недопустимо за целия военнопромишлен комплекс и министерството на икономиката няма да го допусне.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.