Вдигат детските с 3 лева

Месечната помощ за отглеждане на дете да се увеличи от 37 на 40 лв. за семейство с доход на човек до 400 лева, предвижда проектобюджетът за следващата година. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

За семейство с две деца пълният размер на помощта се предвижда да се увеличи от 85 лв. на 90 лв., за семейство с три деца – от 130 лв. на 135 лв., каза той.

Предлага се и разширяване на обхвата на семействата, които получават детски добавки. Семейства с доход от 400 до 500 лева на човек се предвижда да получават 80 процента от пълния размер на помощта, обясни министърът. Така семейство с едно дете с доход от 400 до 500 лева на човек ще получава 32 лева месечна помощ. Това е вторият доходен критерий, който въвеждаме за получаване на месечни помощи за деца, добави той.

В отговор на въпрос министър Петков каза, че не е запознат с предложение за намаляване на вдовишките пенсии.

Относно предложената промяна от догодина работодателите да плащат само 50 процента от осигурителния доход за първите три дни болничен вместо сегашните 70 процента, социалният министър каза, че това са предложения, които тепърва ще се обсъждат в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това е една мряка, която е насочена към ограничаване на неправомерното ползване на болнични, ако тя не среща подкрепа от социалните партньори, склонни сме да я преосмислим, добави той.

Относно поисканата му оставка от работодателите, Бисер Петков каза, че неговата оставка винаги е на разположение на премиера. Ако той прецени, че това, което правя, не съответства на политиката или пък е пречка за социалния диалог, винаги съм готов да се оттегля, допълни той.

По повод предложението за увеличение на минималните осигурителни доходи с 3,9 процента, Петков обясни, че толкова е прогнозният ръст на БВП за следващата година. Готов съм веднага да водим сериозен разговор трябва ли да ги има вече минималните осигурителни доходи, може ли с нещо да ги заменим, каза той. По думите му това трябва да бъде част от разговора за механизма за определяне на минималната работна заплата.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.