Шест български марки масло са фалшификат

Шест български масла са фалшиви

Шест марки масло на българския пазар на практика са фалшификат на млечния продукт.  Това показва изследване на асоциацията „Активни потребители”.   В неговите рамки са закупени масло с 10 различни търговски марки от склад на едро в Несебър и търговски обект в Бургас.

Пет от десет марки съдържат вредни за здравето немлечни мазнини, което е абсолютно недопустимо, предвид категоричните български и европейски стандарти за производство на краве масло.

Съгласно тях маслото се състои от 82% млечна мазнина и до 16% вода. Добавяне на други съединения в състава, включително немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки е недопустимо.

От 10-те изследвани марки на нашия пазар 5 използват немлечни мазнини, те 2 съдържат повече вода, а в 3 е добавено веществото нетамицин (Е235), което е химически агент против плесенясване.

Само два от изследваните продукти са изрядни в състава си.

При половината се използва между 40 и 60% немлечна мазнина, на базата на общата масленост. Заедно с използването на повече вода, такова фалшифициране на продукта влошава качеството му и е вредно за здравето.

Немлечните мазнини повишават риска от сърдечно-съдови болести, изтъкват от „Активни потребители”, а повишеното съдържание на вода увеличава риска от окислителни процеси, с които в маслото могат да се появят токсични и канцерогенни съединения.

Именно бързото разваляне заради допълнителната вода се контрира с натамицин, който е забранен за влагане в кравето масло в ЕС.

Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в тях, изтъкват от потребителската асоциация.

Съединението е слабо токсично, но представлява някакъв риск за здравето.

Тревожен е фактът, че установените нарушения са при същите марки масло, при които е имало отклонения през 2014 и 2015 година.

На практика е проблемно съдържанието на 6 от 10 изследвани марки. Две са с грешка в етикетите и само две са изрядни.

Таблицата, публикувана от “Активни потребители”, от която може да видите кои марки масла имат вредни компоненти.

.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.