Управляващите в Украйна предлагат кръгла маса с опозицията и НПО

Управляващата украинска Партия на регионите изрази съгласие ситуацията в страната да бъде обсъждана на кръгла маса с участието на представители на опозицията и активисти на гражданските движения. Новината бе съобщена в понеделник по обед от информационната агенция "Українські Новини". Агенцията се позовава на председателя на парламентарната група на Партия на регионите във Върховната Рада Александър Ефремов.

"Нашата  задача е да намерим в себе си сили да седнам на масата за преговори и да намерим приемливо решение… Ние имаме свои привърженици сред протестиращите на площада и тези наши привърженици имат въпрос, на който трябва да отговорим. Нашата парламентарна група е готова да участва в дискусии и да намери общ език”. Това е казал Ефремов на съвещание на така наречената помирителна комисия в парламента. Според Ефремов в заседанията на кръглата маса могат да участват и представители на правителството.

Председателят на парламентарната група на управляващата партия е коментирал исканията на опозицията като „традиционни и имащи провокативен и дестабилизиращ характер”.

„Днес опозицията смята, че е дошъл нейния звезден час, но аз мисля, че не е така. Хората в Украйна са значително по-умни, отколкото те мислят и ще направят правилните изводи”, коментира Александър Ефремов. Той смята, че опозицията преследва свои теснопартийни цели и се опитва да се възползва от общественото напрежение.

По-рано днес стана ясно, че председателите на опозиционните парламентарни групи в Радата – "Всеукраинское объединение "Батьківщина", "Украинский демократический альянс за реформы (УДАР) Виталия Кличко" и "Всеукраинское объединение "Свобода" – са напуснали заседанието на контактната група заради нежеланието на председателя на парламента Владимир Ръйбак да обсъжда въпроса за оставката на министър-председателя на Украйна.

Опозицията настоява като първа точка на започващата утре, 3 декември сесия на Върховната Рада на Украйна да бъде предвиден вот на недоверие към правителството в Киев.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.