ВКС върна делото “Килърите” на Варненския апелативен съд

Главният прокурор Сотир Цацаров: Оправдателните присъди станаха прекалено много

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото “Килърите” на Варненския апелативен съд, става ясно от съобщение на сайта на съда с днешна дата.

Разпореждането за връщане на това знаково дело е с дата 19 юни и е подписано от Павлина Панова, която е заместник-председател на ВКС и председател на наказателната колегия. Тя е проверила касационния протест и касационните жалби по делото, след което отказва образуване на касационно производство пред ВКС и разпорежда делото да се върне на Апелативен съд – Варна за изпълнение на указанията в обстоятелствената част. Така от там трябва да изпълнят задължението си да уведомят всички страни по делото за изготвените мотиви и да укажат срок за изготвяне на допълнение към подадените жалби и протест.

На 27 февруари т. г. Варненският апелативен съд обяви решението си по делото „Килърите” буквално на територията на затвора в морската столица. Поради липса на подходяща зала в града заседанията започнаха и в крайна сметка завършиха зад стените на затвора. Доживотните присъди без право на замяна на трима от подсъдимите по делото „Килърите” – Петър Стоянов–Сумиста, Васил Костов и Георги Вълев бяха изменени в доживотни. Наказанията на част от останалите участници в процеса, наложени им от първоинстанционния Окръжен съд в Шумен, също бяха намалени.
Общото наказание на Янко Попов за помагачество в убийството на Румен Рачев и за участието му в престъпната група беше намалено от 17 на 15 години.
Присъдата на Райчо Стойнев – Хижаря също беше намалена – от 15 на 7 години затвор.
Единствено наказанието от 4 години затвор на бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов остана непроменено.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.