Евтиният труд е причина за недостига на работна ръка у нас

Чавдар Христов е вицепрезидент на КНСБ

– Г-н Христов, работодателите обявиха бедствено положение заради липсата на работна ръка. Откъде идва проблемът с липсата на кадри?
– Тегобите на българските работодатели за липса на работна ръка са плод на една дълго провеждана политика от различни правителства у нас в посока на поддържане на ниско заплащане на труда. Това поддържане на доходите на ниски равнища доведе до реализацията на квалифицираната ни работна ръка в чужбина, където заплащането е в пъти по-високо. Ние акцентираме върху износа ни, но ако се вгледате какво изнасяме, ще видите, че това е евтината работна ръка. За да бъдем конкурентни на външния пазар, ние изнасяме продукти на по-ниска цена, за които тук е заплатено по-малко, отколкото се плаща в ЕС. При тази политика на ниско заплащане аз не виждам как ще дойдат работници от чужбина у нас. Украинците отиват в Полша, а молдовците в Украйна, където заплатите са по-високи от нашите. Към ниското заплащане трябва да прибавим и условията за работа, както и неизплатените възнаграждения, размерът на които частично се прихваща от Главната инспекция на труда (ГИТ). У нас ГИТ издава предписания, а работниците без заплащане следва да си търсят парите по съдебен ред. От Инспекцията изнесоха данни, че неплатените заплати за миналата година са в размер на 23 млн. лв., но това не е цялата истина, защото ГИТ работи по сигнали, което означава, че няма цялата обща картина на неизплатените заплати. И вместо въпросът да се реши законодателно, виждаме как премиер и министри лично се ангажират на място работниците да получават неплатени възнаграждения.

– Защо вашите предложения за промени в законодателството, които да гарантират плащанията на работниците, не срещнаха сериозна подкрепа от депутатите?
– Защото излизат с аргументи, че ще засегнат интересите на работодателите. За нас не е изненада работодателската позиция – те се противопоставят на всичко, което уврежда интересите им. Видяхме как се разви дебатът по този въпрос във временната комисия в парламента – проблемът беше изслушан от всички страни. На нашите предложения работниците да могат да искат процедура по обявяване в несъстоятелност, за да си получат дължимите заплати от Фонда за гарантиране на възнагражденията, работодателите се противопоставиха с аргументи, че ако се пипне Търговският закон, ще настъпи Содом и Гомор и всички вкупом ще загинем. Такива са им аргументите. Не приеха и нашите предложения ГИТ да налага санкции за неплатени заплати. Вече е ясно, че с изключение на депутатите от БСП и „Атака“, всички останали във временната комисия ще излязат с документ, в който ще пише, че съществените ни предложения няма да бъдат приети. Но пък ще го предоставят на колегите си с увереността, че и с малкото несъществени промени, които се направят, проблемът ще се реши. Въпросът е, ако проблемът с неплатените заплати не се реши, а той няма да се реши, кой ще поеме отговорността, че са произвели неработещ документ?

– Ще организирате ли протести, ако този проблем не бъде решен?
– Ние сме подготвили писмо до парламента, в което ги предупреждаваме за негативните последици, ако не бъдат приети предложенията ни. Колкото до протести, нека уточня, че протестират тези работници, които са засегнати, и ние от тяхно име се стремим нещо да направим, за да изменим ситуацията в тяхна полза. Липсата на солидарност е черта от народопсихологията ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.