Българите сме най-страдащата нация в света

Българите са „най-страдащата" нация в света през 2012 г., показва ежегодното проучване на международната социологическа агенция „Галъп Интернешанъл". България попада начело на тази класация за трета поредна година.

В изследването са участвали 143 страни. В анкета респондентите са оценявали в скала от 0 до 10 сегашния си начин на живот, този след 5 години и този преди 5 години.
Проучването показва, че 39% от българите страдат от икономиката, от начина си на живот и други фактори. След нас са Армения, Камбоджа, Хаити, Унгария, Мадагаскар, Македония, Иран, Сирия, Афганистан.

През 2011 г. процентът на страдащите българи е бил чувствително по-висок – 45%. На второ място тогава е бил Йемен с 39% страдащо население, а топ 5 на класацията са допълвали Армения, Ел Салвадор и Непал. На другия край на класацията са Исландия, Катар, Швеция, Норвегия, Обединените арабски емирства и Нигерия.

Социолозите са провели интервюта с по около 1000 души "лице в лице" на възраст над 15 години във всяка от изследваните държави. Конкретно в България, разговорите са проведени в периода 1-26 юни 2012 г. Освен българите като най-тежък определят живота си арменците (37%), камбоджанците (34%), хаитяните (32%), който през 2010 г. бяха ударени от разрушително земетресение, отнело над 220 000 жертви, унгарците (32%), малгашите (жителите на Мадагаскар), македонците и иранците (по 31%). Още три държави от Балканите влизат в челната 20-ца: Босна и Херцеговина е 13-та с 27% от населението, които страдат, а Румъния и Гърция са съответно на 15-о и 17-о мяст

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.