Тежки времена за Дилма Русеф

Бразилските депутати достигнаха мнозинството от две трети, необходимо за разрешаване на придвижването на процедурата по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф. Привържениците на тази инициатива успяха да получат подкрепата на 367 депутати, при необходими за приемането ѝ 342 гласа. Против отстраняването на държавния глава се обявиха 137 депутати, седем се въздържаха, а двама отсъстваха от заседанието.
Гласуването продължи над шест часа, като всеки от присъствалите 513 депутати трябваше да отиде до микрофона и да обяви решението си в продължение на десет секунди.

Предстои гласуване в горната камара – Сената. В рамките на десет дни там трябва да бъде създадена специална комисия, а след това сенаторите ще гласуват.

За временно отстраняване на президента за период от 180 дни е необходимо да гласуват най-малко 41 сенатори, а за окончателно отстраняване ще трябва да се проведе отделно заседание на Сената, на което да има най-малко 54 гласа в подкрепа на тази инициатива.

Управляващата в Бразилия “Партия на трудещите се” призна поражението още преди края на вота в долната камара на парламента.

„Заговорниците за преврат печелят тук в Долната камара”, каза Жозе Гимараеш, лидер на Работническата партия в Долната камара на бразилския Конгрес. „Правителството на президента Дилма Русеф признава своето временно поражение, но това не означава, че войната е свършила”, каза той. „Борбата ще продължи по улиците и в Сената”, добави Гимараеш.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.