Дилма Русеф: Фарс, искат да ме свалят с мошеничество

epa04665403 Brazilian President Dilma Rousseff speaks in Brasilia, Brazil, 16 March 2015. Rousseff, who was criticized on last 15 March during protests in which more than a million people participated in dozens of cities nationwide, called a 'wide dialogue' with those who want to talk. EPA/Fernando Bizerra Jr.

В неделя в долната камара на бразилския парламент ще се гласува искането за започване на процедура по импийчмънт срещу президента на страната Дилма Русеф. Преди ден Върховният съд на Бразилия отхвърли искането на главния прокурор да анулира процедурата за импийчмънт докато няма съдебно решение по допуснатите според главния прокурор процедурни пропуски. “Това бе последният опит на властта да спре опитите за сваляне на държавния глава и решението на съда допълнително отслабва шансовете на Русеф да се задържи на поста си”, коментира агенция “Ройтерс”.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф смята инициативата за импийчмънт, която в момента се разглежда от националния парламент, за фарс и мошеничество. Тази нейна позиция се съдържа във видеообръщение към нацията, разпространено снощи чрез социалните мрежи в интернет.

“Искането за импийчмънт спрямо мене не е нищо друго, освен мошеничество – най-голямото юридическо и политическо мошеничество в историята на нашата страна. В противен случай този документ не би стигнал даже до първи етап на гласуване. Нито Бразилия, нито демокрацията не заслужават подобен фарс. Моля всички бразилци: не позволявайте да ви измамят”, каза Русеф. Според президента, нейните политически противници смятат, в случай че дойдат на власт, да орежат социалните програми и да предадат част от националните природни ресурси на чуждестранни компании. В края на почти 7-минутното си изявление Русеф подложи на остра критика инициаторите на нейното отстраняване от длъжност. “Думата “преврат” винаги ще бъде написана на челото на предателите на демокрацията”, подчерта тя.

Любопитен щрих е, че първоначално Дилма Русеф е имала намерение обръщението й да бъде показано по държавната телевизия в 20 ч местно време в петък вечерта, но след консултация с юристи се е отказала от тази идея. Според бразилското правосъдие президентът не може да използва държавните радио- и телевизионни канали за собствени интереси.

Опозицията обвинява Русеф в манипулиране на федералния бюджет през 2014 г., годината на преизбирането й, и през 2015 г., за да се омаловажи размера на държавния дефицит в разгара на рецесията в страната. Президентът отрича обвиненията, а според нейните поддръжници те не са достатъчно основание за процедура по импийчмънт.

Ако в неделя две трети от 513-те депутати в долната камара одобрят стартирането на процедура по отстраняване от длъжност, искането отива в Сената, който ще гласува дали да придвижи напред процедурата за подвеждане под отговорност на Дилма Русеф за нарушаване на закона за бюджета.

Преди дни бе огласено проучване, според данните от което в долната камара вече е събран необходимият минимум от 342 гласа, за да се задвижи процедурата по импийчмънт.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.