Мирослава Тодорова възобнови иска си за клевета срещу Цветанов

Бившата председателка на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова е внесла в Софийския окръжен съд чрез своя адвокат Даниела Доковска искане за възобновяване на делото за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи “Правен свят”. Основание за искането е разпускането на 42-то Народно събрание, след което Цветанов остава без имунитета си на народен представител.
На 3 юни м.г. състав на Софийския окръжен съд спря служебно производството, защото Цветан Цветанов вече имал депутатски имунитет. Съдът се позова на чл.70 от Конституцията, който забранява търсенето на наказателна отговорност от депутати през време на пълномощията им, освен за престъпления от общ характер. Според съдиите от СОС делото безусловно трябва да остане спряно до изтичане пълномощията на Цветанов като депутат, а не да се чака той да се откаже или да му бъде отнет имунитетът.
През януари 2012 г. в две поредни интервюта Цветан Цветанов, в качеството си на вътрешен министър, обвини съдия Мирослава Тодорова, по онова време председател на Съюза на съдиите, че покровителства организираната престъпност., след което съдия Тодорова депозира тъжба за клевета в Софийския районен съд.
На първа инстанция съдията от Пловдивския районен съд Екатерина Роглекова обяви Цветанов за невиновен, а имунитетът на ексминистъра спря делото на втора инстанция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.