Студентските протести днес имат скрити кукловоди от ГЕРБ

Ще ми се да се зарадвам на студентската активност. Всеки път, когато чуя за граждански протести, първо си представям будни студенти. Искаше ми се и този път да е така.
И беше. До момента, в който видях декларацията им.
Сега съм убеден, че тази акция на студентите в СУ не е тяхна. Сигурен съм, че декларацията е писана от малка група от тях, които са използвали общото въодушевление, за да я прокарат. А тази малка група е получила големи указавния някъде извън залите на СУ.

Ще обясня защо.

Първо, декларацията не е свързана с исканията на продължителните площадни протести, въпреки първото впечатление. Основното искане на протестиращите пред НС е незабавна оставка на правителството. В студентската декларация няма такова искане. В нито един ред, в нито една дума от нея не се съдържа призив за оставка на правителството и предсрочни избори.
Единствените, които нямат интерес от предсрочни избори сега, са ГЕРБ поради спадащия рейтинг, доказан от всички социологически фирми в България. Ако изборите са сега, те ще загубят още повече представителството си във властта. Но пък ГЕРБ имат нужда да се поддържа огънят на протеста, за да могат да си взимат въгленчета от него и да разпалват собствени пожари, където се наложи.

Второ, окупацията на студентите идва в странен момент – две седмици след решението на КС за връщането на Пеевски в парламента. Питам се защо. Отговорът е много близо – вчера ГЕРБ приеха решение, което е против тяхната собствена политика и против позицията на ЕНП. Трябва този скандал да бъде размит, няма нищо по-лесно за тази цел от една окупация на сградата на СУ. Тече скандал около президента, тече скандал около кмета на ГЕРБ в Пловдив. А гражданската енергия някъде трябва да се излее. И ето ги студентите, осъзнали се чак след половин месец, че нещо се е случило с Пеевски. Всъщност, искането да бъде бламиран председателят на КС, също е инспирирано по всяка вероятност от ГЕРБ – предстои да се реши в Конституционния съд проблемът с мораториума върхо продажбата на земя. ГЕРБ нямат интерес този мораториум да се запази, те искат някой друг да обере горещия картоф пред ЕС, затова искат послушен и податлив КС.

Трето, в декларацията се говори само и единствено за Пеевски. Всички искания на студентите са свързани с огласяване на това кой го е предложил и с искане за персоналната му оставка. Маргиналност до потрес. Студентите имат отношение към ДАНС колкото Искра Фидосова към фитнес. Но десните, истинските протестиращи, няма да си дадат труда да прочетат внимателно и в дълбочина тази безумна декларация, защото са запалени от самия акт на студентски протест, въодушевлението им пречи да проникнат в подтекста.

Четвърто, в декларацията се подхвърлят инсинуации, които касаят нови политически фигури на хоризонта. Напълно безадресно, напълно безсмислено, в стил „казвам ти, а ти се сещай за какво ти говоря“. Това не е случайно, не е плод на ентусиазъм, мислено е, дори формулировката му е изпипана в пиар-кухня.

Подозирам, че този път студентската акция не е спонтанна. Не, не подозирам, сигурен съм. И се надявам да се събудят истинските, възмутените, жадуващите промяна издъно млади българи, които да поискат смислени неща.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.