НАП е сложила „ръка” върху 100 тона месо и 1400 тона захар

В понеделник вечерта са запечатани 100 тона пилешко месо на фирма, която има рисков профил и задължения към държавата. Ако тази фирма до сряда сутринта не внесе обезпечение, тази стока ще бъде конфискувана в полза на държавата. Това съобщи изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов на пресконференция за престъпленията срещу финансовата система и контрабандата, която се проведе в МВР. Атанасов допълни, че са задържани, макар и само по документи, и 1400 тона захар. По думите на шефа на НАП, става въпрос за 13 дружества, които декларират внасяне на захар, но захарта я няма, няма и складове. Самите фирми са регистрирани на малоимотни български граждани, които са предоставили личните си данни за целта.
Атанасов обясни двата най-често изплозвани начина за източване на ДДС в подобни случаи. Първият е да продаде захарта и ДДС-то да бъде „стопено” с документи и фактури, така че накрая държавата да не получи нищо.
Другият вариант е захарта да бъде продадена на черно без документи. Което, според Атанасов се прави и с други стоки, но най-често се случва именно със захарта.
В отговор на въпрос шефът на НАП обясни, че рисковият профил на една или друга фирма се определя със специален софтуер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.