И трите ЕРП обещават съдействие на проверяващите

От енергоразпределителните дружества ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО, обслужващи съответно Западна и Североизточна България, заявиха, че нямат притеснения от проверката на прокуратурата и Националната агенция по приходите, съобщи БНР.

От компаниите обясниха, че не са били уведомени за проверката и са разбрали за нея от медиите. Компаниите посочват, че приветстват подобни действия на прокурорите и данъчните, които щели да покажат, че дружествата поддържат професионализъм и спазват законите на страната.

И двете електроразпределителни дружества уверяват, че ще окажат пълно съдействие на проверяващите.

Днес в 11 часа десетчленни проверяващи групи, съставени от по петима прокурори и петима данъчни започнаха комплекси проверки в ЕРП по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Проверката в ЧЕЗ (което е известена, че предстои процедура по отнемане на лиценза й) се ръководи от прокурор Роман Василев, а на базираната във Варна ЕНЕРГО-ПРО – от прокурор Владимир Чавдаров.

В Пловдив прокуратурата ще търси има ли данни за престъпления в дейността на ЕВН, съобщи за Радио "Фокус" Пловдив окръжният прокурор Румен Попов. Той обясни, че ще се проверяват както действия, свързани с приходите на дружеството, така и евентуални нарушения или данни за нарушения. По думите му обаче, това е проверка, а не наказателно производство. Ще бъде направена пълна проверка на трите дружества към групата – Електроснабдяване, Електроразпределение и Център за услуги. Проверката вече е започнала, първите документи са предоставени на проверяващите екипи.

Проверките трябва да приключат до 22 март.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.