В Пазарджик учредиха Съюз за пряка демокрация

Основната ни цел е утвърждаването на пряката демокрация в Пазарджик и по-активното въвличане на гражданите в управлението на общината. Това съобщи за KOMENTATOR.bg Благо Петров, един от инициаторите и учредителите на създадения в събота в Пазарджик Съюз за пряка демокрация. Сред основните цели на съюза е въвеждането на местните референдуми  като най-добър начин за участие на гражданите в управлението на общините. По думите на Благо Петров, модерната държава се нуждае от граждани, а не от поданици, от силно гражданско общество, което да диктува дневния ред на страната. „Ние сме пример как представители на различни политически сили могат да загърбят различията си и да се обединят в името на обществено-значими цели”, каза още Петров.

Някои от учредителите на Съюз за пряка демокрация са добре познати и активни участници в политическия живот на Пазарджик, други са партийно необвързани, но привлечени от принципите и целите на новата формация.  Благо Петров е председател на местната структура на партия „Национален идеал за единство”,  Петър Ангелов е от БЗНС, Костадин Деянов – от партия "Зелените",  Илия Джамбазов е от "Движение модерна България", Александър Динков – от „Обединени социалдемократи”. Сред инициаторите е и общинският съветник Румен Димитров.

Наша цел, но и наша кауза е превръщането на референдумите на общинско ниво в нормален, ако щете – в подразбиращ се начин за избор на управленски решения по важни проблеми, казва Благо Петров. Той е категоричен, че няма по-добър начин за наистина реално местно самоуправление.

Новата формация вече отправи и първите си искания към Общинския съвет и кмета на Пазарджик, както и към областния управител. От Съюза за пряка демокрация настояват за спиране на сделката за продажбата на Зеленчуковата борса в село Огняново и отменяне решението на Общинския съвет за продажба на Кооперативния пазар в Пазарджик, съобщи Илия Джамбазов. Той показа писмо  до институциите, в което се твърди, че в тези две сделки има редица закононарушения, лишават община Пазарджик от сериозни и постоянни приходи и са в ущърб на производителите на селскостопанска продукция.

На снимката: Благо Петров

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.