Синият конник без глава

Влиза едър мъж в ресторант и си поръчва супа от костенурка. След като чака повече от час, разгневен влиза в кухнята и гневно пита защо се бавят. „Не можем да и отрежем главата – всеки път като посегна с ножа и тя се крие в черупката“, обяснява главния готвач. Якият мъж взима сатъра, и бърка рязко със средния си пръст в задния отвор на черупката. Костенурката опулва очи и изпъва врат – достатъчно да бъде обезглавена с един удар. Цялата кухня ръкопляска на клиента, а управителя пита: „Господине, този невероятен номер откъде сте го научили?“. „Ами аз съм шеф на охраната на Александър Йорданов – сутрин така му слагаме вратовръзката с колегите“.


Спомних си за любимия виц на баща ми, докато стоях на поредния протест пред Министерски съвет (стоях, а не подскачах – държа да отбележа), а главният герой от вица седеше на няколко метра пред мен. На живо изглеждаше малко по-нисък, но все още с дебел врат. „Един хубав ден за българската демокрация“, би казал господин Йорданов 22 години по-късно. Хубав ден както за него, така и за колегите му политически трупове, които след десетилетия изпъляха на припек и се заоблизваха за поредни парченца от баницата. Като сини сенки из подземията започнаха да излизат с надеждата да яхнат протеста като един голям подпухнал син конник. Без глава. Тъкмо няма нужда и от вратовръзка.И поема повече ядене и пиене – сипваш отгоре – влиза директно в стомаха.
В последните дни на протеста така наречените оригинални десни по всякакъв начин се опитват да използват основната маса на протеста, като от една страна хем искат да се качат на тълпата, хем ги е гнус от нея. Като например партията на Костов, чийто лидер хем иска да обединява, хем неговите регионални координатори като Иван Пипонов наричат тия дето не са десни, а протестират „високоплатени протестиращи курви“ (цитат от Фейсбук, насочен към Янко Петров от Движение за граждански контрол). С плахата надежда, че с времето хората са забравили кой започна тоталната разпродажба на България.
Не можем да не споменем и друг мераклия за обединител на дясното, криещ порядъчно количество скелети в гардероба си – другарката Кунева. Която също безрезервно подкрепя протестите. Ама чудно тя срещу кого протестира – че тя има повече министри и началници в кабинета отколкото БСП? Ами като протестира, да ги изтегли от правителството. Няма такъв спорт – както казват старите хора – хем оная работа докрая, хем душата в рая. Ами то по-добре Станишев и Първанов да излезнат да обединят дясното, отколкото Миглена Кунева.
Иначе идеята за една нормална дясна партия е много хубава. Има достатъчно останали нормални хора, които не смятат, че да си десен, означава да скачаш и да крещиш „Червени боклуци“. Дясното е преди всичко икономическа политика, а не степен на социално отрицание. Защото за всичките тези години на прехода сините безглави конници не разбраха, че комунизмът отдавна си отиде. Тези, срещу които хората са на площада отдавна не са враговете с партиен билет, а тези, които дърпат конците и на сини, и на червени, и на зелени, и на пембени. Ако хората, които претендират да са десни проумеят тези неща, може да се получи нещо добро. Всичко останало е политинженеринг.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.