ООН разследва „Ислямска държава” за престъпления срещу човечеството

Съветът за сигурност на ООН окачестви "Ислямска държава" като безпрецедентна заплаха за мира и сигурността на планетата

Съветът на ООН по правата на човека постанови да бъде изпратена извънредна мисия в Ирак, която да разследва дали групировката „Ислямска държава” е извършила престъпления срещу човечеството и военни престъпления, съобщи btvnews.

Представителят на ООН за правата на човека за Ирак е подчертал, че страната се е сблъскала с „терористично чудовище”, което заплашва целия регион.

От ООН отбелязват, че световната организация разполага със свидетелства, че от страна на „Ислямска държава” са извършени актове на жестокост с невъобразими мащаби.

Неотдавна джихадистите потресоха света с разпространените от тях самите видеоматериали с екзекуциите на двама журналисти.

По-късно, на срещата на върха на НАТО в Уелс държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че се формира коалиция от 10 държави заедно със САЩ, която се поставя за задача да се бори срещу тероризма, упражняван от “Ислямска държава”.

Вчера, в обръщение към нацията, американският президент Барак Обамя извести, че Съединените щати няма да се поколебаят да атакуват бойците на джихадистката организация „Ислямска държава” в Сирия.

Обама потвърди, че Съединените щати ще застанат начело на „широка коалиция”, която да отблъсне терористичната заплаха на джихадистите.

Обръщението имаше за цел да обяви стратегията на Вашингтон за противодействие на заплахата от възхода на „Ислямска държава” в Близкия изток. Групировката постави под свой контрол части от Сирия и Ирак и обяви там създаването на „ислямски халифат”.

„Ясно дадох да се разбере, че ще преследваме терористите, които заплашват нашата страна, където и да се намират”, подчерта Обама. По думите му, целта на Съединените щати е „Ислямска държава” да бъде отслабена и в крайна сметка унищожена чрез обхватна и последователна антитерористична стратегия.

Стратегията ще съдържа систематична кампания от въздушни удари, сътрудничество с иракското правителство и хуманитарна подкрепа на населението. Вторият елемент от стратегията ще бъде увеличаването на подкрепата за силите, които се борят с терористите на място.

В Ирак ще бъдат изпратени още 475 американски военни, които ще подпомагат с обучение, разузнаване и екипировка иракската армия и кюрдските сили пешмерга в борбата с терористите и ще гарантират сигурността на американските дипломатически сгради. В страната вече има над 1000 души американски военен персонал.

Действията на САЩ в борбата срещу ислямистите не предвиждат изпращане на американски части за сухоземни сражения, подчерта американският президент.

„Президентът притежава правомощия да удари ислямистите в краткосрочен план, но ако военната кампания се проточи, ще е необходимо одобрено от Конгреса разрешение за използване на въоръжените сили”, предупреди председателят на комисията за външни отношения в Сената, демократът Робърт Менендес.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.