При катастрофи през 2013 г. са загинали 1,25 млн. души в цял свят

При пътни катастрофи през 2013 г. са загинали общо 1,25 милиона души в цял свят, а африканските пътища остават сред най-опасните. Това показват данни от разпространен днес доклад на Световната здравна организация. Изтъква се, че броят на жертвите става сравнително стабилен от 2007 г. независимо от растящия брой на населението и на превозните средства. Най-много хора загиват по пътищата на Африка – смъртността е 26,6 на 100 000 жители при 9,3 в Европа, сравнително най-безопасния регион. В България през 2007 г. са загинали 1006 човека или 13,7 на 100 000 жители, като по този показател сме били след Албания, Молдова и Азербайджан, но непосредствено преди САЩ. През 2014 година броят на жертвите у нас е 660, което е два пъти по-малко от средното за 80-те и 90-те години на миналия век.

Положението се е подобрило в страните, приели закони за поведението на водачите с цел намаляване на основните рискови фактори – скоростта, управлението в пияно състояние, неупотребата на каски, колани и детски седалки.

Смъртните случаи все още са твърде много, коментира данните генералната директорка на СЗО Маргарет Чан. “Пътните катастрофи причиняват неприемливи опустошения, по-специално сред бедните слоеве в бедните страни”, посочи тя. Половината жертви са пешеходци (22 на сто), велосипедисти (4 на сто) и мотоциклетисти (23 процента). В Африка, обаче, пешеходците и велосипедистите са 43 процента от загиналите на пътя.

Автомобилите, продавани в 80 на сто от страните по света, не отговарят на базовите норми за сигурност, сочи докладът.

105 страни с 4,8 милиарда население имат правила, задължаващи да слагат колани и пътуващите отпред в колите, и тези на задната седалка. Според СЗО, максималната скорост в населените места не трябва да надхвърля 50 км в час. Тази препоръка обаче се спазва само в 47 държави с общо 950 милиона население.

Сигурността по пътищата е сред трайните цели на развитието до 2030 г. До 2020 г. ООН планира да намали двойно броя на жертвите и пострадалите по пътищата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.