Конституционният съд е образувал дело за Иван Иванов

Конституционният съд образува дело по искане на ГЕРБ за установяване несъвместимост и прекратяване пълномощията на Иван Иванов, става ясно от сайта на съда.

Искането е на 48 народни представители от ГЕРБ и е на основание чл. 72, ал. 1, т. 3 от Конституцията. Той гласи, че пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при установяване на неизбираемост или несъвместимост. За докладчик по делото е определена съдия Кети Маркова.

Според ГЕРБ Иванов не може да се върне в Народното събрание като депутат. Той беше избран за народен представител в 42-рото Народно събрание и положи клетва като депутат. На 19 юни обаче, Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи. Малко по-късно за него се разбра, че е бил ръководител за няколко месеца на офиса на застрахователното дружество СИК в Шумен.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Конституционният съд е образувал дело по казуса “Пеевски”

Конституционният съд е образувал днес конституционно дело по искането на ГЕРБ за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като народен представител. Това съобщават на страницата на съда. Под искането са се подписали 96 народни представители от 42-то Народно събрание, всичките от партия ГЕРБ.

Докладчик по делото е Румен Ненков, баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който обаче точно поради тази причина е единственият народен представител от партията, който не се е подписал под искането.

Тезата на ГЕРБ е, че с подписването на клетвения лист веднага след избирането си Пеевски фактически е поел поста председател на ДАНС, а Народното събрание не е гласувало оставката му като депутат. Така на практика той изпълнява едновременно и двете длъжности.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.