Путин против ответни санкции

Руският президент Владимир Путин заяви, че правителството на Руската федерация е предложило да се въведат ответни санкции срещу САЩ и ЕС, но той не е дал разрешение за това, предаде ИТАР-ТАСС.
“Руското правителство вече предложи някои ответни стъпки. Аз смятам, че това не е необходимо”, заяви пред журналисти държавният глава.
Той обаче добави, че “ако нещо подобно продължи, то ние, разбира се, трябва да помислим за това кой и как работи в ключовите сектори на руската икономика, включително в енергийния сектор”.
Много бихме искали да не прибягваме към никакви мерки в отговор, заяви Путин.
Според руския президент Западът е забъркал кашата в Украйна, а сега търси виновни и затова е наложил санкции на Русия.
Властите в Киев трябва да започнат диалог с жителите на Югоизточна Украйна и да освободят задържаните по време на сблъсъци, за да се постигне компромис на масата за преговори, заяви още Путин, цитиран от Агенция “Фокус”.
“Трябва всички страни в конфликта да седнат на масата за преговори, да се отнасят с уважение към женевските споразумения. Това значи, че властите в Киев трябва да пуснат от затвора хората, на които народът на Украйна се доверява и избира за свои лидери, трябва да се започне пряк диалог, трябва да се разоръжат радикалите, да се освободят всички сгради и по равен начин да се отнасят към законните права на онези, които живеят на други територии, имам предвид преди всичко Югоизтока, да се започне диалог и да се намери компромис”, каза Путин пред журналисти.
Руският президент заяви още, че се надява на бързото освобождаване на европейските военни наблюдатели, държани от проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде AFP.
„Надявам се, че този конфликт ще бъде разрешен и че те ще могат свободно да напуснат територията на Украйна”, каза Путин и подчерта, че новите лидери в Киев е трябвало да съгласуват наблюдателната мисия със сепаратистите, които контролират части на Източна Украйна.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.