Йовчев: Борисов е уплашен, защото източването на КТБ е започнало през 2011 година

Очевидно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е много уплашен, вероятно има защо. От всичките му несвързани приказки не разбрах в какво точно ме обвинява. Така вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира пред “Фокус” думите на Борисов, че всички – “от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев, както и премиерът Пламен Орешарски” трябва да бъдат арестувани заради случващото се около Корпоративна търговска банка.

“Според обвинението на прокуратурата източването на КТБ е започнало от 2011 година и може би хората ще си зададат въпроса кой позволи този бомбастичен ръст на КТБ по време на неговото управление. Кой позволи именно тогава да стане това източване на тези пари и тъй като той коментира и говори, какво е трябвало да направи МВР, трябва някой да му припомни кой беше министър на вътрешните работи през 2011 г. по това време”, изтъкна Йовчев.
“Интересно е, ако по неговите думи МВР си беше свършило работата и беше разкрило това източване, кой щеше да бъде арестуван – познайте от три пъти”, коментира още МВР шефът.

По отношение на идеите му и призивите му към прокуратурата искрено се надявам, че никога няма да живеем в общество, в което един бивш охранител с връзки с лица, свързани с организираната престъпност, ще арестува, ще обвинява и ще издава присъди. Мисля, че сме отминали тези времена, и бих посъветвал Бойко Борисов да не ми използва името напразно”, каза още Йовчев.

Днес Софийският градски съд заседава по искането на прокуратурата за постоянен арест на четиримата обвиняеми за длъжностно присвояване на близо 206 милиона. Освен изпълнителния директор на банката Орлин Русев и главната касиерка Маргарита Петрова обвиняеми са и главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Кючукова.

По информация на БНР от вчера прокуратурата е променила обвиненията им. Русев и касиерката Маргарита Петрова са обвинени в извършителство на длъжностно престъпление, а Димова и Кючукова, че са ги подпомагали, като документално са заличавали следите от присвоените 206 милиона.

Има промяна и в момента на кражбата. Вече не ставало дума за изнасяне на парите в чували в нощта на 19-и юни, ден преди КТБ да бъде поставена под особен надзор, а срокът на присвояването е доста разтеглен – започнал е от края на 2011-а година и е продължил до 19-и юни 2014-а година, като парите са били изнасяни на малки порции.

Според защитника на една от обвиняемите по делото няма счетоводни експертизи, а само свидетелски показания.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.