Евроексперт: Промените в Закона за земите са популистки, ЕС ще ни санкционира

Промените в Закона за земеделските земи, потвърдени след като парламентът отхвърли ветото напрезидента, са популистки и в пряка връзка с предстоящите избори. На това мнение е преподавателят по право на ЕС в Софийския университет Станислав Костов.
Той коментира пред БНТ, че забраната за придобиване на земя във връзка с изискването за уседналост противоречи на свободното движение на капитали, което е основна ценност в Европейския съюз.
Още от края на 80-те има една директива за прилагането на принципа на свободното движение на капитали, която ни казва, че държавите трябва да премахнат ограниченията между лица, които живеят в държавите-членки, припомни експертът. Костов допълни, че има и установена практика на Съда на Европейския съюз, пак от края на 80-те години, после решението „Конле” от края на 90-те години. Според учения, очевидно е, че когато трябва да купиш земя и трябва да си живял тук 5 години, това несъмнено ограничава чуждите инвестиции.
Станислав Костов прогнозира, че е възможно Европейската комисия да започне процедура за установяване на нарушението. По думите на експерта ЕК е показала, че следи изкъсо този процес и е дала да се разбере, че всякакво ограничение на свободите на движение няма да бъде приемливо.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.