Русия не трябва да плаща европейската интеграция на Украйна

Политическата криза в Украйна кара европейците да се безпокоят за надеждността на руските доставки на газ. Алтернативните маршрути не са в състояние да осигурят сегашните нужди. В тази ситуация транзита на газ отново може да се превърне в инструмент за политически натиск , заяви в интервю за Russia Todey политическият наблюдател на списание ЕU Reporter Анна ван Денски.
След разпадането на Съветския съюз на украинското ръководство е трудно да осъзнае, че независимостта си има своята цена и ако Украйна стане независима държава тя трябва да плаща за газа както и всяка друга стока. Ние многократно сме ставали свидетели на така наречените газови войни – транзита на природния газ често се използваше като инструмент за политически натиск. Сама по себе си ролята на транзитна страна не носи печалба за Украйна, заяви експерта. Наличието на територията на страната на газопреносна система не позволява на политиците и на обикновените украинци да имат различен поглед върху енергийния баланс на страната, да обърнат повече внимание на развитието на алтернативни енергийни източници, счита ван Денски.
За промяна на ситуацията ще помогне изграждането на “Южен поток”. “За всеки износител е по-изгодно да има няколко различни маршрути на доставка, това е застраховка не само в случай на политически конфликти, но също така и при различни видове аварии. Повече маршрути – повече безопасност”, смята Денски.
Исканите от Украйна газови отстъпки експертът смята за нелегитимни. За исканите преференции Украйна се опира на съветското минало, когато не е била независима. В резултат на това възниква политическо объркване: на какво основание Русия трябва да направи отстъпки за гражданите на друга държава?
Става политическа бъркотия. Руснаците, украинците и европейците, които искат да помогнат на Украйна трябва заедно да седнат на масата за преговори и да изработят мерки, които биха позволили на Киев да заплати сметките си. Наивно е да се мисли, че за тях трябва да плащат руските данъкоплатци, категорична е наблюдателката.
В контекста на настоящата криза в Украйна Русия може да поддържа репутацията си на надежден доставчик само чрез разработване на алтернативни маршрути за доставка на газ. “Южен поток” може да бъде идеалното решение – той преминава по дъното на Черно море до България, страна член на Европейския съюз”, твърди Денски.
Новият газопровод, според наблюдателката няма да позволи на руските данъкоплатци да станат “заложник на политическата нестабилност в Украйна”. И други тръбопроводи като “Северен поток” и “Ямал – Европа”, може да станат основа за надеждно партньорство с други страни.
По публикацията работи Гергана Митева

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.