Пуснаха прокурор Ангел Георгиев

Зам.-административния ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, Ангел Георгиев е освободен от ареста поради отпадане на всички повдигнати му обвинения, заради които рано сутринта бе арестуван в зрелищен екшън с участието на цивилни полицаи, най-вероятно от София.

Докато в Пловдив вътрешният министър Цветанов обясняваше за какво е закопчан прокурорът, от Софийска градска прокуратура излязоха с официално съобщение, което гласи:

„Във връзка със задържането на зам.-административния ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, г-н Ангел Георгиев, Софийска градска прокуратура, счита за нужно да уточни следното:

След извършване на внимателен анализ на събраните по делото материали се установи, че  по отношение  на прокурор Ангел Георгиев категорично не са налице никакви доказателства за извършено престъпление от общ характер и същият е освободен. Съобразно събраните доказателства на адвокат Марин Стефанов предстои да  бъде повдигнато обвинение за измама.

Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за поискан от прокурор Ангел Георгиев подкуп в размер на 8 хил. лв., от обвиняем по  наказателно производство, наблюдавано и ръководено от прокурора. Вчера, на 14 февруари 2013 г., в гр. Бургас, по реда на Закона за МВР бяха задържани прокурор Ангел Георгиев и адвокатът на обвиняемия – Марин Стефанов. В рамките на 24-часовото им законно задържане са извършени активни действия по разследването, в хода на които не са събрани каквито и да било доказателства за извършено престъпление от прокурор Георгиев.

Установено е, че адвокат Марин Стефанов е искал от клиента си 8 хил. лв., на когото е обяснил, въвеждайки го в заблуждение, че парите се искат от прокурора, за да извърши неправомерни действия по досъдебното производство. Стефанов е симулирал и провеждане на среща с прокурор Георгиев, за да създаде впечатление у  клиента си, че в действителност прокурорът иска подкуп. Доказателствата по делото сочат, че Ангел Георгиев нито е искал, нито е получавал пари, във връзка с ръководеното от него наказателно производство, а адвокат Стефанов е злоупотребил с името му. Няма доказателства, че прокурор Ангел Георгиев е подозирал за намерението и действията на адвоката.

Процесуално-следствените действия по досъдебното производство продължават.”

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи днес пред TV7, че прокурор Георгиев е наблюдаван от дълго време. Установено е, че той е работил по определено дело, което е трябвало да бъде прекратено. Уговорката била да се плати споменатата сума, която да се раздели между прокурора и адвоката.

“Направи се цялостна проверка на неговата дейност. Този прокурор е работил и по досъдебното производство по огромното количество алкохол, спипано в Бургас през 2010 г. Впоследствие разбираме, че това дело е прекратено. Проверяваме информация дали не е участвал в преписки с имоти на териториите на Несебър, където е имало незаконносъобразни действия, и където преписките са прекратени”, допълни Цветанов.

По-късно Цветанов уточни пред журналисти в Пловдив, че прокурор Георгиев е взел пари, за да върне веществено доказателство по дело от 2010 г.

Снимка: 24 часа

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.