Кръгом: Холандия още не ни пускала в Шенген

Холандия засега не е променила позицията си за разширяването на Шенген и все още не е взела решение дали на предстоящия в началото на март Съвет по правосъдие и вътрешни работи ще подкрепи присъединяването на България и Румъния. Това съобщи Йохем ван Опстал – говорител на държавния секретар по правосъдието и сигурността и министър на имиграцията Фред Теевен, цитиран от БНР.

Запитан какво е довело до смекчаване на холандската позиция и можем ли да очакваме от Холандия положителен вот на съвета на министрите през март, говорителят отговори, че позицията на страната му остава непроменена, а решението на Съвета ще бъде формулирано в следващите седмици.

За да реши дали България и Румъния са готови за Шенгенско членство, Холандия ще вземе предвид напредъка на двете страни в реформите, заложени в мониторинговия механизъм. Властите в Хага в момента анализират извънредния доклад за Румъния и представената от Европейската комисия информация за България, заяви още Йохем ван Опстал.

И двете страни са постигнали известен напредък, но за Холандия остават притесненията, свързани с устойчивостта и необратимостта на реформите, каза Опстал. – Холандия провежда консултации по темата с различни европейски партньори, отбеляза говорителят, като посочи конкретно Германия и Франция. Той добави, че в следващите седмици министър Фред Теевен ще разговаря със свои колеги от други страни от Евросъюза, както и че предстои холандското правителство да проведе консултации с парламента, за да определи позицията си.

По-рано през тази седмица, след разговор с вицепремиера Цветанов, министър Фред Теевен заяви лично, а не чрез говорителя си, че сътрудничеството между Холандия и България е изключително добро, а България, според него, е готова за допускане в Шенген.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.