Продават некачествени и скъпи храни у нас

Храните у нас-некачествени и по-скъпи

Ново проучване отново доказа двоен стандарт между храните у нас и в Западна Европа. Разликите са както в цената, така и в качеството, съобщава Нова тв. България изпраща до Евросъюза искане за спешни мерки срещу нелоялните производители. Проверката е направена в София, Берлин и Виена. Оказва се, че натурален сок у нас се продава с близо 150% по-висока цена, отколкото същият сок в Германия. Бебешко пюре, предлагано у нас, съдържа с 26% повече олио от същото пюре, предлагано в Германия или Австрия

Съществени разлики в цената и състава има и при шоколадовите десерти и газираните напитки. Детски сок в София е 147% по-скъп от същия в Берлин. “Става въпрос за могъщ бизнес – огромни компании, които реализират колосални печалби. Става въпрос за пазарите в Полша Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватска, България, Румъния и Гърция. Участваха четиримата лидери на Вишеградската четворка.

Представителите на засегнатите страни се обединихме около това, че няма да се откажем до окончателното решение на проблема с измамите с храни и двойните стандарти. Част от лидерите бяха по-крайни. Премиерът на Унгария нарече това “хранителен геноцид”, заяви омбудсманът Мая Манолова, която присъства на среща в Братислава, където бе обсъден проблема с двойния стандарт при храните.

Омбудсманът, Камен Донев и БЛС с петиция срещу двойния стандарт при храните. И даде пример с Унгария, където 70% от храните са с различни и по-малко качество, като шунката там е с 10% по-малко месо и с три пъти повече сол. Сигурна съм, че едно изследване в България, ще покаже същите или подобни резултати.

“Има много сериозна заявка от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проблемът да се реши. Аз лично предложих промяна в европейското законодателство. Организаторите бяха поканили и представители на големите мултинационални компании, както и потребители. Като от бизнеса обявиха, че включването на подсладители вместо захар в продуктите било полезно, защото почти всички граждани били на диета”, каза още Мая Манолова.

По думите й сега започват мащабни изследвания в Европа, които да установят дали има подвеждаща реклама, както и дали има разлика в съставките на продуктите. Омбудсманът даде решение на проблема: съдържанието да не е вредно за здравето и на етикета коректно да са описани съставките.

“Според мен контролът трябва да се осъществява от единен европейски орган. Настоявам за европейска гражданска инициатива с 1 милион подписи, които да накарат Европейската комисия да започне промяна в законодателството”, добави омбудсманът.

По думите й, тази седмица окончателно ще бъдат финализирани промените в Гражданско-процесуалния кодекс. “Гражданите вече няма да могат да бъдат съдени без да знаят и ще могат да си платят още по време на съдебния процес. Човек вече ще може да оспорва оценката на недвижими имоти. Досега жилищата се продаваха на безценица и длъжникът оставаше винаги длъжник. В момента тази оценка не подлежи на контрол.

Предложението е първоначалната оценка да може да бъде атакувана. И освен това – в публичната продан заложихме правила така, че да не могат с прекалено високи или прекалено ниски оферти да влияят върху крайната цена. Има и предложение, свързано с таксите на частните съдебни изпълнители. Утре проектът влиза в зала”, каза още омбудсманът Мая Манолова.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.