Каракачанов смята, че първо трябва да се вдигнат заплатите, а после да се превъоражаваме

Идеята за обща европейска отбрана е прекрасна, ние сме едни от най-заинтересованите това да се случи, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който същевременно изтъкна, че трябва да развиваме собствените си отбранителни способности.

Съгласен съм, че изоставаме в модернизацията на българската армия. Само че това не е процес от 6 месеца, не е и от 6 години, а процес, който за съжаление се влачи десетилетия, коментира Каракачанов, който участва в дискусията “Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана” в Централния военен клуб в София.

Според Каракачанов трябва да си зададем въпроса дали можем да говорим само за модернизация, ако нямаме мотивиран личен състав. Недокомплектът в армията по думите му е неприятен – над 5000 човека. Според Каракачанов това е станало, защото през първите 15-20 години след промените в армията се е пипало с “мръсни политически ръкавици”, а не на принципа достойни и доблестни или недостойни офицери. Всички тези неща нанесоха огромни поражения върху съзнанието и мотивацията на българското воинство, заяви вицепремиерът. Той изтъкна усилията за увеличаване на заплатите на военнослужещите.

По темата за модернизация или за поддръжка на старата техника, Каракачанов попита защо двете трябва да се разделят. Смятате ли, че с 8 самолета, 2 многофункционални кораба и 2 батальонни бойни групи ще решим проблемите в българската армия. Това е правилна крачка, винаги сме били “за” – и правителството, и аз като министър на отбраната, но ние трябва да поемем ангажимента да поддържаме и да модернизираме до възможното съществуващата техника, посочи Каракачанов. По думите му няма как само с трите основни проекта за модернизация да се разрешат всички проблеми в армията.

“Усилията трябва да са насочени едновременно и в двете посоки паралелно – докато се движат проектите за модернизация, трябва да се модернизират поне частично и наличните фрегати, същото трябва да се направи и с онези самолети в бойната ни авиация, които имат още живот и носят способности. Процесите трябва да бъдат прозрачни за обществото, което се интересува как се изразходват средствата”, посочи още Каракачанов.

Министърът акцентира и върху необходимостта от включването на българския военнопромишлен комплекс в модернизационните проекти.

“Ако ЕС иска да играе максимално активна роля, обща европейска отбрана и достигане до етап на обща европейска армия са абсолютно необходими”, посочи още вицепремиерът.

“По отношение на сътрудничеството във военнопромишлената област Каракачанов коментира, че ако този проект означава да бъдат включени всички онези страни, включително и по-малките като България, на един справедлив, партньорски, отворен принцип, а не на принципа “малки и големи”, ако това се случи, има смисъл от това. Да, така е, много по-евтино ще ни излезе, ако кооперираме своите възможности, само че ние имаме и традиция, а и икономически интереси във военнопромишления ни комплекс”, коментира министърът.

Когато в света се говори за въоръжаване и превъоръжаване, нищо хубаво не е произлязло от това. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

“Само до преди 6 месеца на Европейския съвет дори френският президент Еманюел Макрон беше против общата европейска отбрана. Тогава предложих Европейският съюз като цяло да влезем и да станем член на Европейския съюз, но за няколко месеца претърпяха всички доста метаморфози, защото видяха една огромна заплаха и нови военни съюзи, които военните си дават прекрасно сметка какво означава военен съюз Индия, Китай, Русия, Иран, Турция. И какъв отбранителен съюз ще има срещу това, ако това стане и се изпусне дипломацията и дойде време на военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от брутния продукт на Г-7”, заяви Борисов.

Борисов каза, че ако имаме газопроводи и нови ядрени мощности, това най-много пази една държава, предаде радио “Дарик”. “Там където има петролопроводи и газопроводи, войни няма – където има находища, има, но там, където минават, няма”, коментира премиерът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.