Цацаров: Сидеров бърка в представите си за политически натиск

"Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай, и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск, се е объркал". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет по повод на скандала с участието на Волен Сидеров на летище „Варна”. Цацаров изтъкна, че за него в случая има хулигански действия и за тези хулигански действия се полага наказателна отговорност.

„Какъв политически натиск? Политически натиск по отношение на поведението му на аерогарата, политически натиск по отношение на поведение към униформен полицай?”, каза Цацаров, избягвайки да употреби името на Волен Сидеров. Главният прокурор припомни, че на място е имало три групи полицейски служители – „Гранична полиция”, ОДМВР – Варна и служители на службата за сигурност на аерогара „Варна” и според данните всички те са изпълнявали служебните си задължения изключително стриктно и с необходимото уважение спрямо народните представители.

От думите на главния прокурор стана ясно, че Волен Сидеров няма да бъде обвинен за хулигански действия във въздуха, а в такива на земята.

„Поведението на народния представител се е разразило не толкова на борда на самолета, защото в Наказателния кодекс има едно престъпление, наречено чисто условно, въздушно хулиганство. Ние не сме го обвинили във въздушно хулиганство. Ако ми позволите чисто условен термин – ние го обвиняваме в сухоземно хулиганство”, коментира Цацаров.

Интересното в случая, според bTv, обаче не е изказът на главния прокурор, а фактът, че „въздушното хулиганство” според Наказателния кодекс се наказва със затвор от 5 до 10 години, докато „сухоземният” хулиган може да бъде „награден” с лишаване от свобода максимум до пет години.

Главният прокурор бе категоричен, че няма данни за провокация или предизвикателство от страна на културното аташе на Франция.

Може да бъдат поискани още депутатски имунитети във връзка със случая на летище Варна, стана ясно от думите на главния прокурор. Предстои разпит на служителката от Френския културен институт и на стюардесите, които е трябвало да бъдат освободени, за да не се задържа полета. Депутатите също ще бъдат разпитани.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.