Президентът Плевнелиев: Партиите да предложат решения

Трябва да има либерализация на енергийния пазар в България и всеки да избира доставчика си на ток. Това коментира в изявление по повод социалното напрежение в страната президентът Росен Плевнелиев. Той призова политическите партии да „престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения". Държавният глава поиска дебат в парламента по проблемите с монополизирания енергиен пазар и пълна проверка на всички институции по веригата, от които зависи формирането на крайната цена на тока. Президентът не коментира промените в кабинета и оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Гласът на гражданите ще бъде чут, техните протести са основателни, коментира в изявление по повод социалното напрежение в страната президентът Росен Плевнелиев: „Като президент не съм безучастен към масовите граждански протести на територията на цялата страна през изминалите дни. Тези протести започнаха срещу високите сметки за ток, но имат и по-високи корени. Както многократно съм посочвал, големият проблем е в липсата на усещане за справедливост, ниските доходи и високата безработица. Хората трябва да бъдат чути. Очаквам от отговорните институции незабавен и конкретен ангажимент за провеждане на ефективни краткосрочни и дългосрочни мерки. Хората трябва да знаят какво и защо плащат, трябва да имат свободата да избират доставчик на ток, а цените трябва да са конкурентни, не монополни".

Плевнелиев призова политическите партии да прекратят лозунгите и да предложат конкретни решения на проблема с монополизацията на енергийния пазар: „В кратката история на демокрацията на България вече пробвахме всичко – имахме предсрочни избори, експертни кабинети, програмни правителства. Днес доверието на гражданите се базира на конкретни и ясни ангажименти и на резултати по тях. Призовавам за национално отговорен подход. Нека всички да се ръководят в действията си от принципите на демокрацията и правовата държава".

Според президента трябва спешна и пълна проверка на електроразпределителните дружества, на ДКЕВР, на Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.