Президентът: Заставам ясно на страната на гражданите

"Тези протести започнаха срещу високите сметки за ток, но имат и по-дълбоки корени. Както многократно съм посочвал, големият проблем е в липсата на усещане за справедливост, ниските доходи и високата безработица. Хората трябва да бъдат чути". Това каза президентът Росен Плевнелиев на извънредна пресконференция по повод продължаващите девети ден масови протести в десетки градове срещу високите сметки и монополите. В тази връзка държавният глава посочи, че застава ясно на страната на гражданите и гарантира, че техният глас ще бъде чут, а компетентните институции ще работят и ще си свършат работата. Плевнелиев допълни, че очаква от отговорните институции ангажимент за мерки, защото хората трябва да знаят какво плащат. По думите на президента цените трябва да се конкурентни, а не монополни, а гражданите трябва да мога да избират доставчиците на ток.

"Персоналните промени винаги са част от инструментариума, с който работят изпълнителната и законодателната власт, и те са възможни, но за мен те са само част от решението. По-важни за мен са проблемите на хората и тяхното решаване", заяви президентът Плевнелиев. Той припомни, че в енергетиката са натрупани тежки структурни проблеми, а отрасълът функционира неефективно, бе достатъчен контрол, заради което сега текат множество проверки.

„Настоявам категорично тези проверки да обхванат всички звена по веригата – освен ЕРП-ата, трябва да бъдат проверени и БЕХ, НЕК, ДКЕВР. Резултатите от тези проверки трябва да станат скоро и да бъдат публични", заяви държавният глава. Росен Плевнелиев настоя и за бързи законодателни мерки, които да създадат силен, ефективен и независим регулатор в енергетиката. „Необходими са промени в Закона за обществени поръчки, които да затворят вратичките за злоупотреби", каза още президентът.

Той повтори позицията си, че национализацията не е решение.

"Призовавам партиите да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите, за повишаване на прозрачността и ефективността в системата. Очаквам дебат в парламента", заяви Плевнелиев. Президентът призова също за национално отговорен подход и апелира всички да се ръководят в действията си от принципите на демокрацията и правовата държава.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.