Президентът: Не сблъсквайте бедността с магистралите

Президентът Росен Плевнелиев призова политиците да не противопоставят изкуствено социалната политика и политиката на доходите срещу инвестициите в стратегическа инфраструктура, тъй като това е неработещ модел за България.

Държавният глава се обърна с този апел към партиите в предстоящата предизборна кампания в словото си на Осмата годишна национална конференция "Стратегическа инфраструктура България 2013". По думите на президента това е много опасно противопоставяне. Росен Плевнелиев изтъкна, че добрата инфраструктура е основна предпоставка за привличане на инвестиции , за икономически растеж и за социално развитие. Президентът прогнозира, че затова и в бъдеще правителствата, които ще дойдат – независимо от кой цвят, независимо кой ще управлява – те ще работят за икономически растеж и за социално развитие и това означава да запазят фокуса върху ускореното изграждане на инфраструктурни проекти в името на устойчивото и балансираното развитие на България и нейните региони, на европейското бъдеще и европейската свързаност.

Президентът е убеден, че е нужно фокусът върху бързото изграждане на инфраструктура да се запази, защото това ще отпуши икономиката в най-бедните региони на страната, които са и най-бедните в целия ЕС.

Готвим още два нови моста на река Дунав, като това е част от плановете ни да реализираме потенциала на реката, който е много голям, но неизползван, съобщи в словото си Росен Плевнелиев.

Плановете са за нов мост или разширение на съществуващия при Русе, който може да бъде част от проекта за свързване на Русе и Свиленград. Другият мост ще бъде между Силистра и румънския град Кълъраш. По думите на Плевнелиев има възможност до края на 2020 година проектирането на двата нови моста да е приключило.

В своето приветствие президентът посочи още няколко проекта, които ще бъдат развивани в новия програмен период – тунелът под Шипка, магистрала "Хемус", както и като цялата инфраструктура в Северна България, което ще бъде тотален приоритет за периода 2014 – 2020 година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.