Полицаи под прикритие сред джигитите на пътя

Нови мерки ще вземе МВР срещу незаконните среднощни гонки. Полицаи под прикритие и младежи ще бъдат внедрени сред джигитите, които се състезават с мощни автомобили по улиците на големите градове. Напоследък тези опасни надпревари стават все по-популярни и тенденцията е постоянно да се увеличават. След като всички досегашни действия срещу тях не дадоха резултат, от вътрешното ведомство са решили да изпращат цивилни служители на местата, където се събират автоманиаците. Полицаите ще се внедряват в техните среди, за да научават къде и кога ще се организира поредното състезание с тунинговани коли. От силовото министерство ще вербуват и младежи, които да сътрудничат на органите на реда. Предполага се, че това ще са хора с дребни престъпления, които срещу донасяната информация ще изчистят криминалните си досиета.

Както е известно, в столицата нелегалните надбягвания се провеждат най-често в Бояна и на бул. Рожен, напоследък и по бул. „Сливница“ между „К. Величков“ и „Ботев“, тъй като там контролът е по-слаб. Гонки се правят още по „Царица Йоана“, в тунела между Западен парк и Люлин и по бул. „Тодор Александров“. Нерядко това се случва и по бул. „Цветан Лазаров“ и „Д. Списаревски“ в Дружба. Във Варна пък любимо място е между Комитовото ханче и летището, а в Пловдив – по магистрала „Тракия“ и по бул. „Кукленско шосе“, както и по бул. „Борис III“ и „България“. Въпреки всички мерки на полицията да попречи на джигитите – с камери и различни изкуствени препятствия, надпреварите продължават. В среднощните часове автоманиаците се състезават дори по централните булеварди на градовете. Извън столицата, предпочитани отсечки са шосето край Ботевград, магистрала „Люлин“, както и пътища, които в момента се строят. Както е известно, мобилните камери на КАТ  работят само през деня. Част от стационарните също функционират само през светлата част на денонощието, тъй като нямат светкавици. Има, разбира се, и със светкавици – например, на „Цариградско шосе“ в посока Орлов мост. От КАТ планират да инсталират инфрачервени светкавици, за да могат и нощем да следят за нарушения.

10178039_10204619551511263_1087450112325963110_n

Според статистиката на КАТ, близо 35 хил. нарушения на пътя са били засечени само за първите три седмици на август. От тях почти 11 хил. са били констатирани от пътните полицаи, а останалите – от камери и радари. Колко общо ще е броят на нарушенията за целия месец ще стане ясно след 5-ти следващия месец, когато се обобщават данните за предишния, уточняват от пресцентъра на МВР.

Почти 17 хил. са били издадените фишове, а съставените актове от органите на реда – близо 12 хил. 18 736 електронни фиша са издали пък 25 стационарни и 148 мобилни системи, като над половината от тях са за превишена скорост. Пак за първите 3 седмици на месеца, мобилните автоматизирани технически средства и системи (АТСС) са заснели почти 42 000 нарушения, издали са над 25 000 фиша и още 500 акта за административни нарушения. Така санкциите, наложени с АТСС през юли и август са се увеличили с над 30 хил., сочи още статистиката.

Въпреки това, плашещ е и броят на неправоспособните водачи, „хванати в крачка” от униформените – 1749. Друга, още по-страшна статистика сочи, че за първите 3 седмици на месеца са станали 526 пътно-транспортни произшествия, като загиналите са 54, а ранените – 673.

Само преди два дни 25-годишен мъж загина на място при тежка катастрофа около полунощ в столичния жк “Люлин”. Оказа се, че младият шофьор е карал с много висока скорост БМВ-то си, загубил е контрол и се е блъснал първо в друга кола, а след това – и в стълб. От удара двигателят е излетял на 20 метра от автомобила. Установено бе още, че машината е била преправена и с усилена мощност.

Миналия петък пък в ранния следобед 53-годишен мъж и млада жена на 22 години намериха смъртта си в друга тежка катастрофа в Кресненското дефиле. Леката кола Опел Астра е навлязла в насрещно движение и се е ударила в камион Мерцедес. Тежко са били ранени две други жени – на 48 години и 27 години от Опела.

Ден по-рано при още един тежък инцидент – между ТИР и три леки автомобила на магистрала “Хемус” един човек загина, а друг беше ранен. Заради инцидента с наложи да бъде затворено напълно движението по аутобана между тунелите “Топли дол” и “Ечемишка”, районът бе отцепен от полицията, а на шофьорите се наложи да заобикалят по обходен маршрут през Искърско дефиле през Своге.

Пак през този месец – на 11-ти, стана и една от най-ужасяващите в последно време катастрофи у нас. Към 19 ч. вечерта, на два километра от Лесидрен, 28-годишен шофьор от селото на ляв завой помете с колата си – Ауди 80 четирима младежи, които вървели по края на платното, тъй като тротоар там няма. Децата били тръгнали на разходка до близкия язовир. Намясто загина 16-годишно момиче, другите трима – момче и две момичета, бяха тежко ранени и откарани в ловешката болница, а по-късно момчето (също на 16) бе преместено в „Пирогов”. Въпреки усилията на лекарите в „Пирогов”, на следващия ден почина и той, като жертвите на трагичния инцидент станаха две. Най-вероятно причина за трагедията край ловешкото село бе гонка, каквито често се организират там. Но, както репортажи по националните телевизии показаха, хората не смеели да подадат оплаквания, а кметът твърдеше, че неколкократно е подавал сигнали до полицията, които оставали без резултат. От МВР пък отрекоха такива сигнали да са били завеждани при тях.

От вътрешното министерство са категорични, че ще продължат да следят отблизо тенденциите на пътя и редовно ще анализират данните дали показват, че е необходимо да бъдат въвеждани допълнителни промени в начина, по който се правят проверките и в подхода към нарушителите, за да се увеличи безопасността на пътя и жертвите и ранените да намалеят.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.