Полицаи и пожарникари в протестна готовност

Синдикалната федерация на служителите на МВР ще организира безсрочен протест до започване на реални и ефикасни реформи в сектора и министерството. Това решение е взел Управителният съвет на федерацията. Според синдиката предлаганите и приети от правителството промени в Закона за МВР не могат да се приемат нито като реформа, нито дори като част от реформа. Синдикалната структура ще направи голям национален протест между първото и второто четене на промените в Закона за МВР в парламента, а преди това ще има серия от предупредителни протести в страната, съобщи на пресконференция нейният председател Валентин Попов. Той обяви, че канегорично не са съгласни с предвижданото в проектозакона намаляване на отпуските на служителите с пет дни, намаляването на обезщетението за пенсиониране на новоназначените след 2017 г. служители от 20 на 12 заплати, преобразуването на противопожарната служба в агенция.

Практически по същото време, но в централата на КНДБ, бе съобщено, че националният синдикат „Огнеборец” към КНСБ обявява протестна готовност. И в този случай поводът за социалното напрежение в структурите на МВР са приетите от правителството и внесени в Народното събрание промени в Закона за МВР, които според синдиката, за пореден път демонстрират липсата на диалог между служителите и ръководството на МВР. пожарна

Вместо да се подобрява качеството на услугата “сигурност”, се прави пореден опит за неглижиране на проблемите, касаещи социалните права и условията на труд на служителите, заяви на пресконференция в сградата на КНСБ председателят на синдикат „Огнеборец” Венцислав Станков. От думите му стана ясно, че според синдикалната организация преобразуването на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в агенция е самоцелно и няма да доведе до подобряване на дейността и на материалната база. Изтъкна се, че в последните години над 80 % от огнеборците са принудени да закупуват сами униформите си.
Пожарникарите настояват и за институционално укрепване на служба “Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН), както и за рязко, многократно увеличаване на бюджетната издръжка. Станков цитира данни, от които става ясно, че в момента за издръжката на ПБЗН се отделят 0,2 % от брутния вътрешен продукт (БВП), докато другите членки на ЕС давали от от 0,6 до 1 % от своя БВП.

Членовете на синдикат “Огнеборец” освен това не са съгласни в главните и областните дирекции да се формират щатове за допълнително назначаване на администрация, както и с предвиденото в проектозакона намаляване на годишния платен отпуск от 30 на 25 дни.

Ръководството на синдикат “Огнеборец” към КНСБ настояват законопроектът за изменения и допълнения към Закона за МВР да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, където да бъдат чути становищата на всички страни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.