Антимафиоти и полицаи запечатиха 29 000 литра горива

При специализирана акция на антимафиоти, агенти на ДАНС, полицаи и данъчни е спряно разпространението на близо 29 000 л горива и са запечатани бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен, съобщиха от МВР. По време на проверките са намерени устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП. Целта на операцията, която се наблюдава от прокуратурата е пресичане на престъпни практики, използвани от търговците при разпространението и търговията с течни горива. Най-често констатираните нарушения са свързани с установени разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП.

Сред негативните констатации в хода на проверките е използването на нивомерни измервателни системи без валидни контролни знаци от метрологичен контрол – установени са 13 такива случая, както и четири случая, при които бензиноколонките мерят в ущърб на клиента.
От ДАМТН са издадени предписания за спиране от употреба на колонките и извършване на проверка на системите.

Сред куриозните находки по време на акцията е липсата на действаща бензиностанция. На територията на Хасково, в обект, селектиран за проверка, е установено, че на адреса липсва бензиностанция, като същевременно по електронен път към НАП постъпват данни за реализирани обороти. Продължава изясняване на случая и предстои допълнителна проверка от НАП.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.