Полицаите пак на протест за заплати

Под надслов “За достойно заплащане” стотици служители на МВР за пореден път излязоха в неделя на протест, организирани от синдикатите в МВР. Цивилните протестиращи се събраха в градинката на “Св. Седмочисленици” до сградата на вътрешното министерство, преминаха през финансовото ведомство и завършиха акцията си пред Народното събрание.

От няколко месеца синдикалните структури в МВР настояват за увеличение с 15% на заплатите на служителите и за подобряване условията на труд. Според Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР няма никакъв напредък с управляващите в Съвета за социално партньорство. Профсъюзите настояват увеличението да е със задна дата още от тази година, а властите държат това да се случи в новия бюджет за 2018, без обаче да се ангажират с никакъв процент. Финансовият министър Горанов говори единствено за по-сериозен ръст на възвагражденията за работещите на терен. Вътрешният министър Валентин Радев също заяви, че евентуалното увеличение няма да е за всички по равно.

Синдикалистите от МВР протестираха и срещу закриването на пожарни станции в страната. Те са възмутени, че министър Радев е заявил публично, че сме първенци в Европа по пожарникари на глава от населението. Не е вярно, на осмо място сме, заяви синдикалистът Илия Кузманов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.