Дъбов: БСП плати сметката за коалиционното управление

Причините за лошия резултат, който БСП постигна на изборите, основно се дължат на участието ни в управлението. Ние направихме много полезни неща, но очевидно нашите избиратели не одобриха това коалиционно управление, в което участвахме. Накрая сметката я платихме ние, а не нашите партньори. Това заяви в ефира на радио К2 зам.-председателят на НС на БСП Димитър Дъбов. Той подчерта, че е имало политики на БСП, като прогресивния данък и семейното подоходно облагане, с които ДПС не са били съгласни и в крайна сметка хората, гласували за лявата партия са останали разочаровани. По думите му роля е изиграла и колебливата позиция на правителството по отношение на кризата в Украйна. Той подчерта, че не за първи път БСП плаща цената за участието си в коалиция в управлението. Дъбов обаче припомни и че след 1997 година нито една партия не е печелила повече от 50% от гласовете, за да може да сформира самостоятелно управление. „В последните 15 години българският избирател реши, че страната трябва да се управлява от коалиция. Уменията трябва да се насочат натам, да се управлява коалиционно”, каза още той.
Дъбов обясни, че БСП не е заявявала желание да участва в управление по немския модел и още в нощта на изборите, партията в обявила, че избирателят и е отредил мястото на опозиция и БСП ще бъде такава в един следващ парламент. На въпрос каква опозиция ще бъде БСП, Дъбов коментира, че левицата ще е конструктивна и лоялна опозиция. Той подчерта обаче, че става въпрос за лоялност не към управляващите, а към интересите на българските избиратели.

Не искаме министерски кресла, ще отстояваме своите приоритети

Помолен да коментира предстоящите консултации с ГЕРБ и какви въпроси ще бъдат поставени от страна на левицата на тях, Дъбов отговори: „Ние ще се стремим да разберем какво смята да прави бъдещият мандатоносител, какви са намеренията им за управлението на страната и тяхната политика в сферите на икономиката, финансите, социалната дейност”.
Зам.-председателят на БСП подчерта и че партията ще представи своите приоритети, сред които са взаимоотношенията с Русия, изграждането на Южен поток и другите енергийни проекти. „Ако срещнем разбиране в ГЕРБ по някои от тези въпроси, бъдейки в опозиция в бъдещото Народно събрание, бихме могли да подкрепяме тяхна законодателна инициатива в тази област”, коментира Дъбов. Той обаче бе категоричен, че пазарлъци няма да има и БСП не иска министерски кресла. По думите му има достатъчно възможности ГЕРБ да сформира дясноцентристко управление. Според него говоренето за нови парламентарни избори и колко е тежка обстановката в страната е част от психологическата обработка на общественото мнение и влияние върху другите партии за насоката на бъдещите разговори.
На въпрос какви промени предстоят в БСП и в ръководството на партията, Дъбов отговори: „Имаше промени в ИБ на НС на БСП в последните месеци и предстоят още такива в рамките на идния месец. Както е записано по устав, председателят на партията предлага състава на този орган. Той ще вземе своето решение и няма никаква драма в това”. Дъбов заяви, че като опозиция БСП ще използва времето и за стягане на редиците и въвеждането на партията в по-добра кондиция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.