Почина Неделчо Беронов

Починал е юристът и бивш председател на Конституционния съд Неделчо Беронов. Новината за кончината на Беронов съобщи Радан Кънев на страницата си във Фейсбук.

Неделчо Беронов е роден на 22 юли 1928 година в Нова Загора. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски” през 1951 г. и Висшия икономически институт в София през 1972 г. В периода 1954-1991 г. е арбитър и главен арбитър в Държавния арбитраж в Стара Загора, Сливен и Варна. Заема длъжността арбитър в Арбитражния съд при Българска търговско-промишлена палата през 1977-1997 г.

През 1997 г. е народен представител от ОДС и член на Комисията по правни въпроси в 38-то Народно събрание. От есента на 1997 е член на Конституционния съд (КС), а от октомври 2003 е избран с безпрецедентно единодушие за председател на КС с тригодишен мандат, след смъртта на предишния председател Христо Данов.

Неделчо Беронов участва като независим кандидат за президент на България на президентските избори през 2006 г. Издигнат е от инициативен комитет и подкрепен официално от партиите СДС, ДСБ, Земеделски народен съюз, Демократическата партия и БСДП. Подкрепа за него заявява и ЕНП. Негов кандидат за вицепрезидент на България е Юлиана Николова. Персоналната подкрепя заявяват лидерите на редица български партии, въпреки че не се включват активно в кандидат-президентската му кампания – Любен Дилов-син, Бойко Борисов, Анастасия Мозер, Стефан Софиянски.

Впоследствие Петър Стоянов оттегля своята неформална номинация в преговорния процес и с това открива пътя към създаването на широка дясноцентристка коалиция около кандидатурата на Беронов.

Беронов отпада на първия тур на президентските избори, като остава трети след Волен Сидеров и Георги Първанов с резултат под 10%, което е най-слабия резултат за кандидат на десницата от 1989 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.