Хиляди гладуват, а тонове храни се изхвърлят, защото даренията се облагат с ДДС

Близо 4 млн. българи не се хранят пълноценно – просто не могат да си позволят достатъчно месо, риба или нужното количество белтъчини всеки втори ден. Още по-страшно е, че всяко трето дете у нас няма възможност да консумира поне веднъж дневно пресни плодове, зеленчуци, месо, пиле или риба, защото семействата не могат да си го позволят.

И на фона на тази мрачна статистика, още повече се откроява една друга – тази за унищожената храна. В България тя е над 670 000 тона годишно. Ако приемем, че една порция се равнява на 300 грама, това количество би могло да изхрани българите, живеещи под прага на бедност, за година и половина време, съобщи Нова ТВ.

А ето и причината, зад която стои държавата с нейната гледна точка за данъчни приходи и потенциални измами. Ако си производител и искаш да дариш храна, вместо да я изхвърлиш, ще трябва да платиш ДДС – няма облекчения, няма и прошка. Проучване на Българската хранителна банка показва, че много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят, тъй като тези такси са по-ниски от данъка, с който се облагат даренията. Така губят всички: търговците, които плащат за унищожаването на храната; държавата, която не е получила дори минимален данък от дарена храна, защото тя е била унищожена; и най-вече нуждаещите се, които остават гладни.

От Министерство на финансите са обяснили за Нова ТВ, че не се предвиждат облекчения за доставки към хранителните банки, защото така ограничавали възможностите за измами, пък и така било в Европа. По данни на Българската хранителна банка обаче, в 12 държави-членки съществуват различни облекчения. Във Великобритания, например, не се дължи ДДС, ако се дарява на регистрирани благотворителни организации. В Унгария – също, стига търговецът да не е закупил храната с цел тя да бъде дарена.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.