Парламентът спешно избира конституционен съдия

В петък парламентът ще гласува кандидатурите за съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание и за Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Искра Фидосова.

Тази сутрин в 10.00 часа Фидосова е внесла предложение за спешни промени в процедурните правила за избор на конституционен съдия и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Датите се променят с оглед на подадената оставка от правителството. В четвъртък ще има извънредно изслушване в комисията по правни въпроси, а в петък в пленарна зала ще бъдат подложени на гласуване кандидатурите както за конституционен съдия, така и за окомплектоване на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, гласувайки кандидатурите, които до този момент са внесени от народни представители. За конституционен съдия има постъпила само една кандидатура – на Гроздан Илиев.

„В утрешния брой на Държавен вестник излизат промените в Изборния кодекс. ГЕРБ няма да е начело на организирането на изборите. Така че ГЕРБ няма да е виновен за тези, които ще изгубят изборите”. Това каза на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова след заседание на групата. По думите на Фидосова за пореден път ГЕРБ са показали са отговорни политици, „за разлика от колеги, които се скриха и тръгнаха да обикалят страната, заявявайки, че имат решения на ръководство на парламентарна група, за да подклаждат някъде протести и не знам дали не участват по някакъв начин в грозните сценки с насилие, които се случват от определени малки групички”.

Фидосова допълни, че депутатите от ГЕРБ ще продължат да приемаме закони, ще бъдат в паррамента и утре, дотогава, докато президентът не предприеме съответните действия.

На въпрос какво ще се случи с референдума за ядрената енергетика Искра Фидосова заяви: „Има срок три месеца. Питайте Янаки Стоилов, аз не съм писала Закона за референдумите”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.