Междублоковите пространства са защитени от застрояване

“Защитихме междублоковите пространства, т. нар. “градинки”, те попадат под специална защита и не могат да бъдат заменяни за нищо друго”, заяви пред БНТ  главният архитект на София Здравко Здравков Според него приетите промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община създават конкретни правила, над Околовръстния път е дадена кота 15 метра за строителство, а на север от Околовръстното – до 75 метра. В историческия център е 50 метра максималната височина,

С промяна в Общия устройствен план ще бъдат дефинирани зоните, в които ще бъде разрешено високото строителство. Най-важните условия за създаване на такива зони е транспортният достъп, инфраструктура и магистрален достъп. Иначе тези зони са обречени да се превърнат в едни модерни гета.

По думите на арх. Здравков една от зоните, която е добра за високо строителство, е на западния изход на София в посока Сърбия.

За облагородяването на новата пешеходна отсечка от бул. Витоша, между ул. Алабин и бул. “Ал. Стамболийски” ще бъде обявен международен конкурс.

Целта на закона, предложен от Столична община, бе да се спре безконтролното изникване на небостъргачи в столицата. Окончателните текстове, обаче, дават възможност да се преотреждат (променя предназначението – б.р.) на терени за озеленяване в кварталите на София. Условието е да не са заложени за зелени площи в Общия устройствен план.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.