Парламентът едва събра кворум, за да продължи с бюджета

След удължения работен ден в  четвъртък днес депутатите от ГЕРБ решиха за пореден път да проверят дисциплината и способността на мнозинството да осигури кворум. От първи опит „хватката” мина и поради липса на необходимите 121 народни представители заседанието бе отложено с 30 минути от председателя на парламента Михаил Миков. Той първоначално разпореди проверка на кворума чрез преброяване на депутатите от страна на квесторите, при което народните представители от ГЕРБ чевръсто излязоха от залата. Оказа се, че няма нужния кворум и Миков обяви почивка. „Това са детски номера”, промърмори Миков.

След половинчасова пауза и без депутатите от ГЕРБ кворумът беше осигурен от мнозинството и заседанието започна със 121 народни представители от левицата, ДПС и „Атака”. След откриване на заседанието депутатите от опозицията започнаха да влизат в зала.

Още в началото Атанас Мерджанов от Коалиция за България предложи парламентът да  работи извънредно на 9 и 10 декември, за да бъде приет Бюджет-2014 на второ четене. решиха депутатите. На 9 декември заседанието ще се проведе от 10.00 до 17.00 часа, а на 10 декември депутатите ще работят от 10.00 до 16.00 часа. В програмата се предвижда и обсъждане на промени в ДОПК, промени в Закона за здравно осигуряване, промени в Кодекса за социално осигуряване, както и повторно гласуване на Закона за чужденците, който беше върнат с вето на президента.

По предложение на ДПС днес няма да се проведе редовният парламентарен контрол, за да продължат дебатите по бюджета за следващата година.

Мнозинството отхвърли предложението на ГЕРБ за изслушване на премиера Орешарски за проекта "Южен поток".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.