Муравей Радев призова да се стигне до олигархичния модел на управление на БНБ

Ако КТБ отвори врати утре и започне да се разплаща, това би означавало бърз фалит, заяви пред bTV Муравей Радев, бивш финансови министър от кабинета “Костов”.  Според него ако банката фалира, един 1,5 млрд. лева ще бъдат загубени от данъкоплатеца. Той подчерта, че има и много по-тежки косвени щети.

Радев заяви, че трябва да се стигне до олигархичния модел на КТБ. „Смятам, че тази банка може да бъде оздравена и то много бързо. Проблемите са три – капиталов, ликвиден и олигархичен. Сигурен съм, че спасението на банката не минава през днешния мажоритарен собственик Цветан Василев”, заяви Радев.  Той бе категоричен, че участие на държавата е единственото решение за банката.

Муравей Радев обясни, че е достатъчно централната банка и финансовият министър да се разберат за законодателството. Според него има огромен ресурс който трябва да се използва, една част да се трансформира в акции. Като оздрави банката, държавата може да я продаде на истински собственик и да спечелим от това, коментира още той.

Радев сподели, че много отдавна не се е чувал с Иван Костов, защото пътищата им не се пресичали. Ексминистърът коментира още, че от година на година, от парламент на парламент нещата стават все по-отвратителни.

„Няма по-отвратителен парламент от този, който си отиде. Понякога се срамувам от това, което виждам”, каза още Муравей Радев. По думите му има корупционен водовъртеж, който потапя дори най-чистите неща. „За да бъдеш днешен политик, трябва да имаш кожата на динозавър, аз отдавна съм свалил тази кожа. Предпочитам да съм по-далеч от калта”, допълни бившият министър на финансите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.