Сводка за бежанците: 147 от събота насам

В последните дни отново се наблюдава увеличаване на броя на хората, нарушили границата с намерение – вече на българска територия – да поискат статут на бежанци. По информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск за денонощиято от 6 часа сутринта в понеделник до 6 часа във вторник на вход на държавната граница на Република България са задържани 39 души, от които 12 на зелена българо-турска граница и 27 на граничните КПП на българо-турска граница.
Преди това, през почивните дни, на вход на държавната граница на Република България са задържани 108 души, от тях 52-ма на българо-турската зелена граница, един на българо-сръбската зелена граница, 30 на българо-гръцката зелена граница и 25 на гранични КПП на българо-турската граница.

От пресцентъра на МВР припомнят, че командированите по границата от вътрешността на страната служители на МВР продължават да подпомагат охраната, да съпровождат задържани лица, да обработват документите и полицейската регистрация.
Продължава да е активен кратък номер 1466 на трите мобилни оператора, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци.
Европейската служба за подкрепа в областта на убежището предоставя експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.