Осъдиха мним инвалид

Затвор за мним инвалид. Окръжният съд във Велико Търново изпрати за две години зад решетките мъж, който години наред взимал инвалидна пенсия, без да е болен.

През 2003 година ТЕЛК-комисията в Ловеч решава, че Никола Панайотов е с 50% инвалидност. 10 години по-късно обаче полицията се усъмнява в болестта му и започва разследване.

Оказва се, че Панайотов е здрав. Освен затвор, той трябва да върне на държавата и 18 000 лева. Толкова е сумата на пенсиите, които е получил през годините.

Освен него, виновни действително няма. Така и не станало ясно кой е изготвил фалшивото ТЕЛК решение. Комисията в Ловеч отдавна е закрита, а част от лекарите дори не са между живите.

Присъдите в подобни случаи обаче са изключение. От години над 200 души в Разград са със спрени инвалидни пенсии заради прокурорска проверка. Няма осъдени, но няма и пенсии.

Подозренията за злоупотреби са в размер на десетки милиони. Оказва се, че за последните 15 години броят на инвалидните пенсии се е увеличил с близо 300%. Управляващите твърдят, че вече обсъждат решение. Реформата се очаква след края на депутатската ваканция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.