Само за година инвалидите у нас са се увеличили с 69 000

Фондът за лечение ще разглежда молби в срок, обеща Москов

В България всяка година десетки хиляди граждани в трудоспособна възраст се разболяват от болести, които довеждат до превръщането на тези хора в инвалиди. Тази тревожна тенденция бе призната и от министъра на здравеопазването Петър Москов по време на днешния парламентарен контрол.

Броят на инвалидизираните хора за 2013 година е 187 949, от които над 69 000 са се явили за първи път на ТЕЛК, съобщи Петър Москов в пленарната зала на парламента. Той оповести тези данни в отговора си на въпрос какви са плановете на Министерството на здравеопазването за реформиране на системата за оценка на работоспособността. Здравният министър обясни, че иска да се говори публично по този въпрос както заради хората, така и заради финансирането, което идва от държавата.

„Когато повдигнах въпроса за на инвалидизираните хора, съм имам най-малко илюзията, че различни организации ще го приветстват. Това, което трябва да се направи е да се даде възможността хората бързо и реално да получават лекарска експертиза, което може да се прави и извън ТЕЛК и да се раздели чисто медицинската експертиза от социалните придобивки, които вървят с нея“, обясни Москов.

В средата на януари здравният министър оповести намерението си ТЕЛК да се закрият, а лицензирани лекари със специалност и определен стаж да освидетелстват пациентите, като каза, че това е идея, по която МЗ работи с Министерството на труда и социалната политика. Описаната практика била част от европейския опит в държави като Хърватия, Испания, Холандия и Германия.

Буквално часове по-късно вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин отхвърли идеята на Петър Москов социален работник да оценява индивидуалните социални потребности на пациент, след като медик определи степента му на инвалидност. Пред журналисти в кулоарите на парламента Калфин потвърди, че се водят разговори между двете министерства, но категорично не може да се говори за закриването на ТЕЛК-овете и за прехвърляне на подобна отговорност към социалните работници.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.