Арестувани са 431 заподозрени членове на ИД

Саудитска Арабия арестува 431 души, заподозрени, че членуват в клетки на групировката “Ислямска държава” и осуети атентати срещу джамии, срещу силите за сигурност и срещу дипломатическа мисия.

Повечето от тях са саудитци, но има и хора с друга националност.

Осуетени са шест атентата срещу джамии в провинция Аш Шаркия (Източна провинция), планирани да бъдат извършени последователно всеки петък заедно с убийства на членове на силите за сигурност.

Осуетени са заговори срещу дипломатическа мисия, срещу правителствени обекти и обекти на силите за сигурност, и убийства на служители на силите за сигурност.

ИД контролира обширни територии в Ирак и съседна Сирия, и разшири операциите си в района, поемайки в последните месеци отговорност за атентати – главно антишиитски – в Саудитска Арабия, Кувейт и Йемен.

Властите успяха да разбият в последните седмици организация, съставена от малки клетки, свързани с терористичната групировка

Два дни след атентат с кола бомба в Рияд, джихадистите поеха отговорността. Членовете на мрежата действали по сценария, подготвен в чужбина, с цел да разпалят междурелигиозен бунт и да увеличат хаоса.

Сред арестуваните има 144 души, обвинени в подпомагане на мрежата чрез “разпространяване на изкривена идеология в интернет и наемане на нови членове”.

Други 97 задържани са свързани с разбита по-рано клетка и с атентат срещу шиитска джамия в град Далуа, при който през ноември миналата година загинаха седем души. Сто и деветдесет от арестуваните са заподозрени в планиране на нови атентати.

При арестите са убити 37 души, включително членове на службите за сигурност и цивилни, и са били ранени 120 души. Сред убитите има и шестима терористи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.